Luomuhedelmiä sukutilalla
Panu Hiekkala toimii yrittäjänä sukutilallaan Kuopiossa. Yrittäjä kasvattaa luomuhedelmiä sekä tuottaa hedelmäjalosteita. Lue lisää ja tutustu Pohjolan Hedelmä Oy:hyn…
EU:n pohjoisin kaupallinen hedelmätarha
Panu Hiekkala kasvattaa luomuhedelmiä sukutilallaan Kuopiossa. ”Aloitin viljelyn sukutilallani vuonna 1995 ja Hiekkala on samalla suvulla 1870-luvulta alkaen ollut kantatila”, yrittäjä kertoo. Hän sanoo aloittaneensa omenan- ja päärynänviljelyn vuonna 2010.
Panun mukaan artesaaniruoan tuottaja hänestä kehittyi pikkuhiljaa. ”Luomuhedelmätarhat ovat harvinaisuus Suomessa eikä kotimaista luomuhedelmätuotantoa ole massatuotantona missään muodossa. Harvinaisuuden myötä haen tuotteissani luonnollisesti yksilöllisiä ratkaisuja”, Panu toteaa.
Yrittäjä kertoo tuottavansa myyntiin tuoretta hedelmää sekä hedelmäjalosteita. ”Halusin tuottaa puhdasta suomalaista ruokaa”, yrittäjä summaa.
Tuorehedelmiä yrittäjä kertoo myyvänsä Pohjois-Savossa S- ja K-ryhmän kautta sekä toisinaan myös valtakunnallisesti tukkujen kautta. Hedelmäjalosteista yrittäjä sanoo hilloja ja siirappeja myytävän valtakunnallisesti Keskon kautta ja muita jalosteita vähittäiskaupoissa.
”Suurkeittiöasiakkaat ovat tällä hetkellä pääasiakkaitani. Yksittäisiä asiakkaita on muun muassa Finlandia talo, Tampere talo sekä Puijon torni”, Panu avaa. Tällä hetkellä yrittäjällä ei ole uusia artesaaniruokatuotteita kehitteillä. ”Tuotteita on kehitetty viimeiset pari vuotta ja tällä hetkellä paletti on valmis. Olemassa olevat tuotteet muuttuvat ja muokkaantuvat, mutta uusia tuotteita ei ole työn alla”, yrittäjä sanoo.
Yrittäjän mukaan hedelmätarhan hoito sujuu pääosin perheen voimin, mutta kasvukaudella tilalle palkataan myös kausityöntekijöitä. Panu sanoo tilan sähköntarpeen tuotettavan omalla aurinkosähkötuotannolla.
”Hedelmiä tuotetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja tarha-alueella on koko alueen kattava pörriäisparatiisi sekä monimuotoisuuslähde. Huomioimme hoitotyössä monimuotoisuuden sekä pölyttäjät ja luonnonpölyttäjien lisäksi tilalla hedelmäpuita pölyttää noin puoli miljoonaa tarhamehiläistä”, yrittäjä kertoo.
Hän myös sanoo Hiekkalan olevan pohjoisin omien tuotteiden valmistukseen sekä myyntiin hedelmiä tuottava tila EU-alueella.
Hedelmätarhurin haasteita ja onnistumisia
Yrittäjä sanoo luomutuotannon tuovan tuotantoon pientä haastetta. ”Luomuna tehdessä prosessi on todella tarkka. Täytyy miettiä tarkasti, sillä mitään säilyvyyttä parantavia aineita ei voi käyttää. Tuotanto tarvitsee tarkan prosessin sekä huolellisuutta ja hyvää hygieniaa”, Panu toteaa.
Hänen mukaansa tuotekehittely vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä asiat eivät tapahdu hetkessä. ”Kolme vuotta olen kehittänyt ja tehnyt, ja nyt alkaa olla paletti kasassa”, yrittäjä avaa.
Panu muistelee ensimmäisiä onnistumisen hetkiä yrittäjänä ja nostaa ajan, kun hän pystyi ensimmäistä kertaa tuottamaan raaka-ainetta riittävästi myös valtakunnalliseen myyntiin.
”Suurin haaste on korkealaatuisen luomuhedelmän tuotto. Se on todella haastavaa ja ykkösluokkaisen kauppakelpoisen raaka-aineen tuottaminen pitkä projekti”, yrittäjä summaa. Hän kertoo saaneensa tuotettua hedelmiä ja hedelmäjalosteita isommassa mittakaavassa markkinoille vuonna 2018 ja sen olleen hänelle iso onnistuminen.
Yrittäjä myös kokee onnistuneensa tulossa olevan kumppanuuden myötä ISS-palveluiden kanssa, joka toimii valtakunnallisesti.
Neuvoja uusille artesaaniruokayrittäjille
Panu ohjeistaa, ettei ensimmäiseen haasteeseen kannata jäädä jumiin. ”Raaka-aineet, reseptiikka, tuotantoprosessi sekä myynti ja markkinointi ovat iso kokonaisuus. Se on pidemmällä aikavälillä työstettävä kokonaisuus, jonka eteen täytyy tehdä työtä”, yrittäjä sanoo.
Panu toteaa artesaaniruoan olevan yleisesti harvinaisempaa, joten tuotteita suunnitellessa kannattaa hänen mukaansa etsiä tuotteita, joita ei kauppojen hyllyt ole jo täynnä. Yrittäjä muistuttaa myös tähtäämään korkeaan laatuun alusta alkaen.
Artesaaniruoan SM-kilpailuun
Yrittäjä kertoo lähtevänsä hakemaan kilpailusta palautetta omista tuotteistaan. ”Haluan näkökulmaa missä mennään omien tuotteiden kanssa. Palautteet ovat keskeisin väylä mennä eteenpäin”, Panu sanoo.
Hän uskoo omiin tuotteisiinsa ja kokee menestymisen mahdollisuuksia olevan. ”Toivottavasti tuotteet menestyvät ja saamme myös näkyvyyttä sen myötä”, yrittäjä pohtii.
Panu päätti osallistua tänä vuonna artesaaniruoan SM-kilpailuun, sillä kokee nyt tuotteidensa olevan valmiita. ”Tuotepakettini on kasassa ja yritys siinä tilassa, että koen yrityksen olevan riittävän pitkällä kilpailuun osallistumiseen”, yrittäjä summaa.
Hiekkalan tilan ja Pohjolan Hedelmä Oy:n löydät:
Verkkosivut: www.pohjolanhedelma.fi
Facebook: Hiekkala – EU:n pohjoisin hedelmä
Instagram: @pohjolanhedelma
Laura Horsma 23.8.2023