Jyväs-Hamppu

Hamppua Keski-Suomesta

Jyväskyläläinen yrittäjä Mikko Ilmoniemi viljelee hamppua ja jalostaa Jyväs-Hamppu tuoteperheen tuotteita. Suomen Hampputuotteet Oy:ssa toimii Mikon lisäksi yrittäjänä Vesa Kaakkuriniemi. Lue, kuinka Mikko päätyi viljelemään ja jalostamaan hamppua elintarvikkeiksi..

Potentiaalinen hamppu

Mikko Ilmoniemellä on maatila Jyväskylän Oravasaaressa, jossa hän kertoo viljelevänsä suomalaista Finola-öljyhamppua. Hamppua yrittäjä kertoo alkaneensa viljellä etsiessään kasveja, joista saisi pidemmälle jalostettuja tuotteita. Mikko muistelee vuokranneensa peltoa kumppanuusviljely-yhteisölle.

Yhteisön kasvivalikoimassa yrittäjä sanoo olleen öljyhamppua ja tutustuttuaan kasviin tarkemmin, aloitti hän hampunviljelyn omilla peltolohkoillaan. Mikko avaa siemensadosta puristetun aluksi hampunsiemenöljyä ja sivutuotteena syntyi proteiinijauhetta. ”Hampunsiemenöljyn kautta minulla heräsi usko hampun potentiaaliin ja tuotekehitysmahdollisuuksiin”, yrittäjä kertoo.

Mikko jatkaa, että artesaaniruoan tuottajaksi hän päätyi, kun Jyväskylän ammattikorkeakoulun puolelta häntä vinkattiin tutustumaan artesaaniruokayhteisöön.  

Yrittäjä sanoo yrityksen toimitilojen sijaitsevan Laukaan kunnan puolella. ”Toimitilamme  ovat entisen LUKE:n tervetaimiaseman kiinteistössä, jonne haetaan lisää elintarvikealan yrityksiä Keski-Suomi Food Lab -teeman alla. Rakennuksesssa on tällä hetkellä Jyväs-Hampun lisäksi Tertan kahvila & puoti, riistanlihayritys ja sieniviljelijä. Isot kasvihuoneet odottavat vielä toimijaa. ”, Mikko avaa.

Yrittäjä kertoo tuotteiden perustuvan Laukaan ja Jyväskylän alueella viljeltyihin öljyhampun siemeniin sekä kotimaisiin raaka-aineisiin. Tuotteissa käytetään mahdollisimman vähän tai ei lainkaan lisäaineita. ”Hampussa on hyvät ominaisuudet samassa paketissa; tuotteet sisältävät paljon proteiinia, kuitua sekä omega 3:a. Kasvi itsessään sitoo hiiltä sekä parantaa maata”, Mikko summaa.

Yrittäjä kertoo hampunsiementuotteita myytävän muun muassa Jyväs-Hampun verkkokaupan, Ruthin leipomokahvilan ja Tertan kahvilan lähituotepuodin kautta. Vientimahdollisuuksia yrittäjä toteaa kartoittavansa parhaillaan. Uusia tuotteita yrittäjä kertoo olevan kehitteillä jatkuvasti. ”Verkostoitumalla monialaisesti löytyy jatkuvasti uusia yhteyksiä ja tuoteideioita. Tämä on jatkuvaa kehittämistä, kun tähän hurahtaa”, Mikko naurahtaa.

Öljyhamppua. Kuva Jyväs-Hamppu Facebookista 17.6.2022

Artesaaniruokayrittäjän haasteita ja onnistumisia

Mikko kertoo yrittäjyydessään haasteina olevan yrityksen pienuus, markkinointi sekä logistiikka. ”Jyväs-Hamppu on pieni käsityöhön perustuva yritys. Tuotteidemme kanssa emme pysty kilpailemaan hinnalla suurten tuottajien rinnalla kaupoissa. Käsityö nostaa hintaa ja pitää kehittää erikoisempia tuotteita, jotka erottuvat”, yrittäjä toteaa.

Mikko pohtii, että pitää olla hyviä tuotteita, hyvällä hinnalla ja se on haastava yhtälö. ”Yrittäjänä pitää toimia luovasti tuotteiden kanssa. Olen kokeillut REKOa sekä suoramyyntiä, mutta edelleen pitäisi kehittää parempia toimintakanavia”, yrittäjä miettii. 

Onnistumisista yrittäjä nostaa artesaaniruoan SM-kilpailut sekä Vuoden lähiruokateko 2023-palkinnon. Mikko sanoo, että artesaaniruokakilpailussa on tarkat rajat tuotteille, eikä kaikilla tuotteilla voi osallistua kilpailuun. ”Hamppusavuöljyllä tuli voitto artesaaniruoan SM-kilpailusta vuonna 2020. Se oli hieno tunnustus ja loi uskoa siihen, että kannattaa kehitellä erikoisempaa ja kokeilla”, yrittäjä sanoo.

Mikko kertoo saavansa onnistumisen tunteita löytäessään ominaisuuksia, joita kukaan ei ole vielä kokeillut, raaka-aineisiin paremmin perehtyessään. Lähiruokateko -palkinnosta yrittäjä on hyvillään ja pitää tärkeänä pienten yritysten työn nostamista ja arvostamista. ”Maakunnissa on pieniä yrittäjiä, joilla voi olla vaikeaa päästä eteenpäin”, Mikko toteaa.

Hän kertoo myös olevansa erilaisissa hankkeissa sekä yhteistyöprojekteissa mukana, joissa kehitetään lähi- ja artesaaniruokaan liittyviä asioita eteenpäin. 

Jyväs-Hamppu tuotteita. Kuva Jyväs-Hamppu Facebookista 2.12.2022

Vinkkejä uusille yrittäjille sekä omia kokemuksia

Yrittäjä sanoo, että raaka-ainepohjan ollessa kunnossa on hyvä ponnistaa eteenpäin. Mikko painottaa verkostoitumisen tärkeyttä: ”Ympärillä on huikeita tyyppejä, kun tutustuu ja pääsee tekemään yhdessä asioita. Asiat tapahtuvat yhteistyössä nopeammin ja saa parempia asioita aikaiseksi”. Yrittäjän mukaan tulevaisuuteen pitää uskoa, eikä vähästä kannata luovuttaa. 

Artesaaniruoan SM-kilpailuissa yrittäjä toteaa olleen mielenkiintoisia oheisohjelmia, joista haluaakin kiittää järjestäjiä. Hän kertoo päässeensä kilpailuissa verkostoitumaan sekä näkemään kuinka muut yrittäjät hoitavat asioita.

Tärkeänä asiana Mikko nostaa tuotteista saatavan palautteen. ”Palaute on tärkein asia mitä kilpailuista haen. Palautteen kautta saan hyviä vinkkejä jatkokehitykseen. Omille tuotteille ja työlle voi tulla sokeaksi, joten ulkopuoliset kommentit ovat hyvin tervetulleita, että voi jatkaa oikeaan suuntaan eteenpäin”, Mikko toteaa.

Yrittäjä kertoo median huomioineen kilpailussa hyvin ja yritys on saanut näkyvyyttä. Hän sanoo käyneensä myös muissa erilaisissa tapahtumissa, joissa yritys ja tuotteet ovat saaneet näkyvyyttä. ”Olen päässyt esittelemään tuotteita keittiömestareille ja ravintoloille”, yrittäjä summaa.

Artesaaniruoan SM-kilpailuun Mikko kertoo lähteneensä hakemaan palautetta. ”Kilpailuun lähtiessä ei ollut vielä tietoa onko tuotteista mihinkään. Itse kyllä arvostin tuotteitani, mutta en tiennyt kuinka ulkopuolinen taho suhtautuu. Ulkopuolisen palautteen halu oli suurin syy ensimmäisellä kerralla kilpailuun osallistumiseen”, Mikko toteaa.

Yrittäjällä on tänä vuonna mahdollisesti suunnitelmissa osallistua artesaaniruoan SM-kilpailuihin Rovaniemellä. ”Täytyy katsoa onko sopivia tuotteita kilpailukategorioihin. Kategoriat eivät ole aina sopivia tuottamilleni tuotteille”, yrittäjä miettii. 

Jyväs-Hampun löydät:
Verkkosivut: www.jyvashamppu.fi
Facebook: Jyväs-Hamppu
Instagram: @jyvashamppu

Jyväs-Hamppu -yrittäjä Mikko Ilmoniemi

Laura Horsma 26.7.2023