Mettän Maku Savukoskelta

Mettän Maku Savukoskelta

Savukoskelainen Tuuli Rautava on uusi elintarvikeyrittäjä. Yrittäjän omista tarpeista sekä mielenkiinnosta kehittyneet tuotteet on yrittäjän mukaan otettu hyvin vastaan markkinoilla. Tuuli osallistuu artesaaniruoan SM-kisoihin Rovaniemellä ja teema on hänen sydäntänsä lähellä. Tutustu Mettän Maku:n tarinaan..

Tuottekehittelyä omista tarpeista

Tuuli Rautava on perustanut MettänMaku yrityksensä vuonna 2022 ja kertoo toimineensa vuoden sivutoimisena yrittäjänä. Tuuli sanoo, että hän jättäytyi pois sesonkityöstään ravintolassa ja opiskeli luonnonvaratuottajaksi.

Tuuli kertoo, että hän on ollut luonnontuotteiden kanssa tekemisissä kaksikymmentä vuotta, mutta koulutuksen myötä syntyi oma tuotesarja. Yrityksen tuotteet alkoivat Tuulin mukaan myymään hyvin, joten hän siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi.

Yrittäjä kertoo, että osa hänen tuotteistaan sopii artesaanituotteiden kriteereihin ja osa ei. Tuuli jatkaa, että yrityksen kaikki tuotteet ovat kuitenkin lähi- tai luonnontuotteita. 

Tuuli asuu Savukoskella porotilalla paritalon toisessa päädyssä – yritys sijaitsee toisessa päässä rakennusta. Yrityksen tuotantotiloissa Tuulilla on elintarvikekeittiö sekä varastot. Tuuli toteaa, että hän ei ole liikkunut tiloihin yrityksen perässä, vaan yritys on sijoittunut hänen mukanaan.

Tuuli kertoo liikkuvansa itse paljon luonnossa sekä harrastavansa retkeilyä ja vaellusta. Yrittäjän mukaan kuivattujen tuotteiden valmistus on hänelle luontaista, ja hän on kuivattanut itselleen paljon raaka-aineita. ”Retkiruokien tuottajat ovat pääsääntöisesti suuria yrityksiä, joten mahdun hyvin mukaan hiukan erilaisten tuotteideni kanssa”, Tuuli kertoo.

Tuuli sanoo, että tuotteiden valmistus lähti liikkeelle omista tarpeista sekä mielenkiinnosta luonnonantimiin. Tuulin mukaan hänelle oli luonnollista lähteä markkinoimaan ja myymään tuotteitansa. ”Tuotevalikoima ja myynti on paisunut mukavasti”, yrittäjä toteaa.

Tuuli kertoo käyttävänsä raaka-aineistaan kaiken, jonka myötä syntyi muun muassa kokkien arvostamat siirapit ja balsamicot. Yrittäjä panostaa tuotevalikoimassaan retkituotteisiin eniten. Tuotevalikoiman mausteet ja balsamicot yrittäjä luokittelee lahjatuotteiksi. ”En ole laajentamassa erikoistuotevalikoimaa, mutta en halua jättää nykyisiä pois. Kaikki tuotteet myyvät niin, että ne kannattaa pitää valikoimassa”, Tuuli kertoo.

Mettän Maku tuotteita. Kuva Mettän Maku Facebookista 12.12.2022

MettänMaku tuotteita yrittäjä myy niin omassa verkkokaupassaan, kuin jälleenmyyjien kautta. Tuuli kertoo, että balsamico tuotteita on myös suoraan ravintoloihin tilattavina pakkauksina.

Omasta verkkokaupasta yrittäjä kertoo myyvänsä pääasiassa retkiaterioita. ”Käyn myös satunnaisesti toreilla ja markkinoilla myymässä tuotteitani, mutta suurin myyntikanava on jälleenmyyjät”, yrittäjä sanoo.

Yrittäjä kertoo uusia retkituotteita olevan kehitteillä, mutta hän ei ole tällä hetkellä kehittelemässä artesaanituotteina myytäviä tuotteita. ”Kehitettävistä retkiaterioista artesaanikriteerit voisi täyttää tuotteista pari”, Tuuli toteaa.

Mettän Maku tuotteita. Kuva Mettän Maku Facebookista 04.06.2022

Yrittäjyyden onnistumisia ja vinkit tuleville yrittäjille

Haasteeksi yrittäjä kertoo kokevansa ison kentän haltuun ottamista yksin. ”Kun toimii yksin pienenä yrittäjänä, kaikki yrityskeskustelut täytyy käydä itsensä kanssa. Jos jotain mokaa, niin siitä saa syyttää vain itseään”, Tuuli toteaa.

Hän kokee kulkevansa isoissa saappaissa toimiessaan isompien yritysten ja jälleenmyyjien kanssa pienenä tuottajana. Yrittäjä sanoo, että pitäisi osata hallita suuri määrä asioita itse, ennen kuin voi delegoida ja tietää mitä delegoida. ”Täytyy ottaa iso kenttä haltuun, että saa tuotteita jälleenmyyjille”, yrittäjä avaa. 

Onnistumisiakin yrittäjällä on ja hän toteaa onnistumisen tunteita olleen matkalla enemmän, kuin epäonnistumisen tunteita. Tuuli kertoo, että retkiateriatuotteet on otettu todella hyvin vastaan, eikä hän meinaa itse edes tajuta, kuinka hyvin toiminta lähti liikkeelle.

Yrittäjä muistelee myös Inarin Kultahoviin aikoinaan kehittämäänsä herkkutattibalsamicoa, joka on raaka-aineen täydellisen hyödyntämisen tulosta. ”Herkkutattimausteen teossa syntyy nestettä, josta teen herkkutattibalsamicoa. Tämä oli itselle innovaatio, jolla saan raaka-aineen totaalisesti hyödynnettyä”, yrittäjä kuvailee.

Tuuli kertoo, että Kultahovin omistajanvaihdoksen jälkeen paikan nykyinen barista on kehitellyt herkkutatticappuccinon Tuulin balsamicon pohjalta. ”Herkkutattibalsamico on saanut oman juttunsa Inarin kautta ja se on minulle iso asia”, Tuuli sanoo.

Yrittäjä kertookin osallistuvansa artesaaniruoka SM-kisoihin saman raaka-aineen kahdella tuotteella; herkkutattimausteella sekä -balsamicolla.

Mettän Maku Herkkutatti -tuotteita

Tuleville yrittäjille Tuuli toteaa vain taivaan olevan rajana. ”Sellaisistakin raaka-aineista, joista kuvittelisi tulevan hukkaa, voi tehdä melkein mitä tahansa. Vain mielikuvitus on rajana, rohkeasti kokeilemaan mihin sivutuotteita voi käyttää”, Tuuli rohkaisee.

Yrittäjä neuvoo kokeilemaan kaikkea ja mikäli lopputulos on huono, jatkaa eteenpäin seuraavaan ideaan. Tuulin mielestä artesaaniruoan reseptiikka on kiehtovaa ja houkutus tehdä monia eri tuotteita on suuri. ”Jos on liian monta rautaa tulessa yrityksessä, toiminta hajoaa liian laajalle. Spesiaalituotteita ei pidä kehitellä liiallisia määriä yhteen yritykseen”, Tuuli toteaa. 

Mielenkiinnolla artesaaniruoan SM-kisoihin

Yrittäjä toivoo artesaaniruoan SM-kisojen tuovan yritykselle näkyvyyttä sekä uusia verkostoja. ”Olen yrittäjänä alalla uusi. Olen luonut jo verkostoja, mutta tämä on erityinen teemallinen tapahtuma, josta toivon lisää verkostoitumista”, yrittäjä sanoo.

Tuuli kertoo olevansa lähdössä mielenkiinnolla mukaan tapahtumaan. Artesaaniruoan SM-kisoihin Tuuli kertoo osallistuvansa mielenkiinnon lisäksi myös vinkkien pohjalta: ”Olen ollut erilaisissa tapahtumissa myymässä tuotteitani ja useammasta suunnasta minulle on vinkattu, että kannattaisi lähteä kilpailuun. Vinkkaajat ovat olleet artesaanituotteista tietoisia asiakkaita”. Yrittäjä kertoo artesaaniruoan olevan hänelle sydäntä lähellä oleva asia.

MettänMaku:n löydät:
Verkkosivut: mettanmaku.fi
Instagramista: mettanmaku
Facebookista: Mettän Maku

Mettän Maku yrittäjä Tuuli Rautava

Laura Horsma 10.7.2023