Lapin Gourmetkokit

Artesaaniherkkuja porosta ja marjoista

Lapin Gourmetkokit on Sodankylän Sattasessa sijaitseva yritys, jonka yrittäjinä toimivat Asko ja Maritta Autio. Marittan mukaan artesaaniruokaa tuottaa luontevasti, kun on lapsesta asti oppinut hyödyntämään paikallisia luonnonantimia. Lue lisää ja tutustu Lapin Gourmetkokit -yritykseen..

Elämäntapana artesaaniruoka

Asko ja Maritta Autio toimivat yrittäjinä Sodankylän Sattasessa. Maritta kertoo itse olevansa kotoisin Tenolta ja Askon olevan kotoisin Sattasesta. Yrittäjät harjoittavat poronhoitoa ja Marittan mukaan artesaaniruokayrittäjyys on luontevaa heidän jalostaessaan elintarvikkeita omista poroista sekä paikallisista marjoista. 

”Artesaaniruoan tuotanto on luontevaa, kun on poroja. Olen Tenolta kotoisin ja kotona oli aina Tenon lohta pöydässä. Tuntuu, että olemme aina syöneet kotona artesaaniruokaa”, Maritta naurahtaa. Maritta sanoo yrityksen teollisuushallin sijaitsevan pariskunnan kotitalon pihapiirissä, jossa he jalostavat tuotteita paikallisista raaka-aineista.

Yrittäjä kertoo jalostavansa miehensä kanssa porosta kaikkea mahdollista, muun muassa poromeetvurstia, lihahyytelöä ja savulihaa. Yrityksestä voi ostaa myös poron eri osia pakattuna sekä poroboxeja. Marjoista Maritta avaa jalostavansa muun muassa hilloja ja mehuja.

Yrittäjä sanoo tällä hetkellä myynnin tapahtuvan pääasiassa tuotantotiloista Sattasesta, mutta tuotteita myytävän jonkin verran myös ravintoloihin. ”Tähän asti olemme myyneet tuotteemme itse ilman jälleenmyyjiä. Jonkin verran myyntiä on ravintoloihin, mutta ei isosti; tiettyjä pieniä ravintoloita ja kioskeja”, Maritta summaa. Yritys tarjoaa myös juhlapalveluita. 

Maritta sanoo uusia artesaaniruokatuotteita olevan tällä hetkellä kehitteillä kolme, jotka ovat liki valmiita. Hänen mukaansa tuotteiden kehittämisessä haasteena on aika. ”Joka päivä pyörittelen kehitysajatuksia, mutta aika loppuu kesken. Vuosikello kiitää nopeasti; kesällä ei ole aikaa, syksyllä on poroerotukset, pian jo joulu ja sitten on taas kohta kevät”, Maritta avaa. 

Tuotekuva. Kuva Lapin Gourmetkokit Facebookista 28.11.2022

Kokemuksia artesaaniruokayrittäjyydestä sekä vinkkejä

Marittan mukaan yrittäjänä haastavinta on markkinointi. ”Markkinointi on kova ala ja siihen pitäisi pystyä käyttämään paljon aikaa”, yrittäjä pohtii. Yrittäjyyden onnistumisia Maritta kertoo olevan asiakkailta saatavat positiiviset palautteet. ”Hyvää palautetta saadessa tulee hyvä olo ja jaksaa taas yrittää”, Maritta toteaa. Uusia artesaaniruokayrittäjiä Maritta ohjeistaa rohkeasti yrittämään sekä kokeilemaan uusia asioita. 

Kuva tilan myymälästä. Kuva Lapin Gourmetkokit Facebookista 7.12.2022

Artesaaniruoan SM-kilpailu

Maritta kertoo osallistuneensa Artesaaniruoan SM-kilpailuun vuonna 2020. ”Variksenmarjamehu sijoittui kolmanneksi kategoriassaan ja poro-vorsmack sai kunniamaininnan”, yrittäjä avaa.

Hän sanoo saaneensa näkyvyyttä ja kilpailun auttavan asiakkaita löytämään yrityksiä sekä tuotteita. ”Kun on hyvä tuote ja pärjää kilpailussa, niin asiakkaat huomaavat”, Maritta toteaa.

Yrittäjä kertoo asiakkaiden käyvän Sattasessa paikan päällä ja tuotteita voi myös tilata yrityksen verkkosivujen kautta. ”Meillä käy Sattasessa tuotantohallin puodissa asiakkaita ja annan mielelläni maistiaisia kävijöille”, Maritta sanoo. 

Yrittäjä avaa lähteneensä Artesaaniruoan SM-kilpailuun hakemaan palautetta tuotteistaan. ”Kilpailussa on tuotteita arvosteleva tuomaristo, jolta saa arvokasta palautetta tuotteista. Lähdin kokeilemaan, mitä mieltä tuotteistamme ollaan”, Maritta summaa.

Hän kertoo osallistuvansa myös tämän vuoden kilpailuun Rovaniemellä ja rohkaisee muitakin yrittäjiä osallistumaan. ”Rohkeasti vain kokeilemaan, ei ikinä tiedä mitä sieltä voi saavuttaa”, Maritta sanoo.

Lapin Gourmetkokit löydät:
Verkkosivut: www.gourmetkokit.fi
Facebook: Lapin Gourmetkokit
Instagram: @lapin.gourmetkokit

Maritta ja Asko Autio. Kuva Lapin Gourmetkokit Facebookista 10.11.2020

Laura Horsma 15.8.2023