Kujalan tila

Pitkän historian sukutila Hailuodossa

Hailuodossa sijaitseva Kujalan tila on ollut asutettuna yli 400 vuotta. Tilan toiminta perustuu Hailuodon saaressa merenrantalaitumilla laiduntavan karjan kasvatukseen. Sittemmin yrityksen valikoimaan ovat saapuneet myös maankuulut löökikastikkeet. Tule lukemaan lisää tästä historiallisesta tilasta..

Tilan sekä yrittäjäpariskunnan historiaa

Yrittäjäpariskunta Timo ja Susanna Kujala kertovat Kujalan tilan olleen perustettu vuonna 1582 nykyiselle paikalleen Hailuotoon. Kantatila on sittemmin jakautunut useampaan tilaa, joista yrittäjät sanovat ainoastaan Kujalassa harjoitettavan edelleen maataloutta.

Timo kertoo tilan olevan hänen kotipaikkansa, ja hän on tehnyt tilalla töitä lapsuudestaan asti. Vuonna 2006 Timosta tuli tilan isäntä. ”Tilalla on ollut toimintaa 1500-luvun lopulta saakka ja itse olen syntynyt tänne, joten tilan toimipaikkaa en ole voinut valita”, Timo naurahtaa. 

Timo kertoo opiskelleensa viljelijälinjalla Koivikon maatalousoppilaitoksessa, josta hän on jatkanut opiskelujaan maaseutuyrittäjäksi. Tilan isännäksi tultuaan Timo opiskeli vielä Oulun ammattikorkeakoulussa luonnonvara-alalla. 

”Käytännön itseopiskelu sekä tilan kehittäminen alkoi, kun vuonna 2013 aloitin lihan suoramyynnin tilalta”, Timo kertoo. Yrittäjäpariskunta on tavannut toisensa vuonna 2020. ”Tilanne oli otollinen tavatessamme ja muutin emännäksi Kujalaan. Vaihdoin päivätyöni yrittäjyyteen”, Susanna muistelee.

Susanna sanoo osallistuneensa ja tutustuneensa maatilan toimintaan jo alakouluiässä kotiseudullaan Keski-Suomessa. Hän on opiskellut sekä työskennellyt myynnin, markkinoinnin ja taloushallinnon parissa sekä luonto-ohjaajan alalla.

Kujalan tilan karjaa laitumella. Kuva Kujalan tilan facebookista 07.08.2016

Tilan tuotanto

Yrittäjät kertovat artesaaniruoan tuottamisen lähteneen liikkeelle luonnonlaitumella kasvatetun lihan tuottamisesta. Yrittäjät tutustuivat artesaanituotteisiin tarkemmin sekä Arctic Food Lab:iin ja ajattelivat omien tuotteidensa sopivan artesaanituotteiden määritelmään. Vuonna 2014 Ritvan Herkun oston myötä Kujalan tilalla alettiin valmistamaan maankuuluja löökikastikkeita.

Yrittäjät muistelevat Ritva Heiskarin opettaneen kastikkeiden teon kädestä pitäen yrittäjille. Tilalla tuotetaan lihaa, löökikastikkeita, siirappeja, ryynejä ja hiutaleita sekä lihajalosteita.

Yrittäjät kertovat yrityksellä olevan myös burgeriauto, jolla he käyvät yleisissä tapahtumissa sekä tilauksesta yritysten ja yksityishenkilöiden tilaisuuksissa myymässä Kujalan burgeri -tuotteita. ”Kujalan burgeri on hiukan erilaista toimintaa, mutta käytämme myyntiautossa omia tuotteitamme, niin paljon kuin pystymme”, Timo avaa. Timo kertoo tuotannon perustuvan asiakkaiden kysyntään ja mielenkiintoon.

Kujalan tilan Lööki kastikkeita

Yrittäjäpariskunta sanoo myyvänsä tuotteita jälleenmyyjille sekä itse suoramyyntinä verkkokaupassa, tilalta ja toreilla. He kertovat jälleenmyynnin kautta menevän eniten tuotteita, mutta menekki on heidän mukaansa tuoteriippuvaista eri myyntikanavissa.

Yrittäjät kokevat suurimman tuotteiden ja myynnin kasvumahdollisuuden olevan heidän löökikastikkeissaan. Uusia artesaanituotteita pariskunta kertoo olevan kehitteillä mahdollisesti loppuvuodelle.   

Timo ja Susanna kertovat tilalla olevan noin 100 emolehmää sekä nuorkarjaa noin 170 eläintä. Kesäisin emolehmät laiduntavat vasikoidensa kanssa Hailuodon merenrantalaitumilla, he jatkavat. 

”Emolehmille on valmistunut vuonna 2006 oma pihatto, jossa ne elävät vasikoidensa kanssa. Nuorkarja asuu navetassa, johon karja on siirtynyt vuonna 1983 ja navetta on laajennettu nykyiseen kokoon vuonna 1996. Ennen 80-luvun navettaa tilalla oli käytössä perimätiedon mukaan jo 1790-luvulla rakennettu vanha kivinavetta”, Timo kertoo.

Kujalan tilan tuotteita. Kuva Kujalan tilan Facebookista 22.03.2023

Vinkkejä uusille yrittäjille ja omia kokemuksia yrittäjyydestä

Yrittäjät ovat kokeneet haasteeksi tuotteidensa tuomisen kuluttajien tietoisuuteen. ”Kun saa kuluttajat ostamaan tuotteita, niin he usein palaavat asiakkaiksi. Haasteena on saada laajasti markkinoitua tuotteita asiakkaille”, Timo avaa.

Onnistumisen hetkiä yrittäjät kertovat kokeneensa viimeksi saadessaan Arctic Food Lab:lta Yleisön suosikki -kunniakirjan. ”Kunniakirja oli asiakkaiden äänestyksen tulosta, joten tämän tunnustuksen saaminen tuntui todella hyvältä”, Susanna sanoo.

Yrittäjät muistelevat saaneensa myös Pohjois-Pohjanmaan vuoden 2018 Maistuva maaseutu -tunnustuksen sekä kunniamainintoja luonnonlaitumien ylläpitämisestä. 

Tulevia artesaaniruokayrittäjiä Susanna neuvoo yrittämään ja kokeilemaan rohkeasti. ”Vain kokeilemalla selviää, kuinka tuote otetaan vastaan”, Susanna sanoo. Timo on Susannan kanssa samaa mieltä ja jatkaa; ”Käyttäkää puhtaita, aitoja makuja ja mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita”. 

Kujalan tilan makusiirappeja. Kuva Kujalan tilan Facebookista 05.05.2023

Ensimmäistä kertaa artesaaniruoan SM-kilpailuun

Yrittäjät kertovat osallistuvansa artesaaniruoan SM-kilpailuun Rovaniemellä, sillä he haluavat laajaa palautetta tuotteistaan. ”Me haluamme ulkopuolisen arvostelun tuotteistamme sekä rehellisiä mielipiteitä ja palautetta”, Susanna summaa.

Pariskunta sanoo toivovansa yrityksellensä ja tuotteillensa näkyvyyttä sekä uusia asiakkaita. Yrittäjinä he odottavat laajentavansa verkostoaan toimijoiden kanssa.

Kujalan tilan löydät:
Verkkosivuilta: kujalantila.fi sekä kujalanburgeri.fi
Facebookista: Kujalan tila sekä Kujalan Burgeri
Instagramista: @kujalantila sekä @kujalanburgeri
Twitter: @kujalantila
YouTube: Kujalan Tila

Yrittäjät Timo ja Susanna Kujala

Laura Horsma 12.7.2023