Närboden i skärgården
Sabina Ekholm odlar jordgubbar och baljväxter tillsammans med sin man Torsten på Kimitoön. Produktionen har fått sin början genom det stora matintresset, Sabina gillar att laga mat och koka sylt. Läs om hur Sabina blev mathantverkare…
Genom en hobby som mathantverkare
Sabina berättar att hon startat mathantverksföretaget först som hobby. ”Jag har alltid varit intresserad av matlagning, bär, svamp och andra naturprodukter. Jag började koka bär till olika produkter redan som ung. Mathantverket var till en början min hobby”, konstaterar Sabina.
Hobbyodlingen gav ofta skörd utöver det som behövdes hemma. ”De överflödiga bären måste frysas in, men frysutrymmet började också vara för litet. Jag tänkte att man kunde tillverka produkter också till salu, samtidigt som jag märkte att de första mathantverksutbildningarna startade på Kimitoön och Nyland under år 2013. Jag deltog i utbildningen och har sen dess fungerat som mathantverkare.
Sabina, som är hemma från Nagu, bor tillsammans med sin man Torsten på Kimitoön. ”Torsten är jordbrukare och sköter odlingarna tillsammans med sin bror. Vår gemensamma grej är jordgubbar, baljväxter, bönor och dill”, säger Sabina.
Hon säger att jordgubben är den huvudsakliga odlingsväxten och råvaran till nästan alla produkter. Lokalt köper de också in andra råvaror, vilka utvecklas till olika produkter, såsom sylt, saft och gele´.
Närboden är öppen året runt och produkterna finns till salu på många ställen på Kimitoön, i Nyland och i Åboregionen.
Tiden utmanar
Att få tiden att räcka till är alltid en utmaning när man hanterar allt själv. ”På sommaren hinner jag inte koka bär, så de måste frysas in för arbetet under vintern”, säger Sabina, som vill utveckla nya produkter. ”Jag vill så gärna göra nytt och utveckla, men måste bromsa för att inte ha för mycket på en gång”, säger Sabina.
Lyckostunder har Sabina upplevt när produkter klarat sig bra i tävlingar. Sabina har deltagit i många tävlingar och vunnit med många produkter. ”Att vinna ger alltid ett lyft att orka vidare som företagare”, säger Sabina, som alltid gläds över feedback hon får. ”feedback från kunder ger mycket ork att fortsätta, fast det ibland känns som företagandet tar för mycket tid”, funderar Sabina.
För tillfället har hon inte haft tid att utveckla något nytt, men hon finslipar produkter. ”Jag har tillverkat en sylt av jordgubbar och körsbär, och om jag hinner få den färdig, tävlar jag med den”, säger Sabina.
Erfarenheter från FM i Mathantverk och tips till nya mathantverkare
Sabina tipsar att vara noggrann vad gäller produkterna. ”Gör det så bra du kan. När man är noggrann får man inga bakslag beträffande t.ex dåliga råvaror”, säger Sabina. Hon tipsar också om att använda bra råvaror i produkterna.
Ett tredje tips är att bara göra sånt du på riktigt är intresserad av. ”Ett äkta intresse och passion för arbetet är krafter som för framåt i företagandet”, säger företagaren.
Deltagande i tidigare Fm har gett synlighet för företaget och produkterna. ”Mänskor har märkt att vi finns och vi har kunnat delta i olika mässor”, öppnar företagaren upp. Hon berättar vidare att Kimitoöns kommun intresserat sig för deras produkter, bjudit in henne till olika tillfällen samt köpt deras produkter.
Det viktigaste med tävlingen är feedbacken. ”Feedbacken är det viktigaste med tävlingen. Genom det får man veta vad man kan göra bättre och utveckla. Fast visst är det kul att vinna också”, summerar Sabina.
Från början var Sabina inte alls intresserad av att tävla för hon är ingen tävlingsinriktad person. ”Jag blev tillfrågad att delta, men hade inte vågat utan sporrning från andra”, minns Sabina. Senare har hon också deltagit i andra tävlingar, t.ex Nordic Artisan Food Awards i Stockholm i fjol, där hon vann brons.
Ni kan hitta Närboden från:
Facebook: Närboden/Lähipuoti Sabina och Torsten Ekholm
Instagram: @narbodenlahipuoti
Intervju och text: Laura Horsma
Översättning: Margot Wikström