Tuomaristoryhmät
Meijerituotteet
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Markku Liias, juustomestari ja toimitusjohtaja, Jukolan juusto
Markku on toiminut juustomestarina eri juustojen valmistuksessa sekä kehittämisessä jo 35 vuotta
ja tutuksi ovat tulleet lähes kaikki Suomessa ja muuallakin valmistettavat juustot. Markun
usko aitoihin, puhtaisiin, kotimaisiin raaka-aineisiin sekä käsityöhön on kova. Jukolan
juusto valmistaa kotitilallaan Leivonmäellä Keski-Suomessa maineikasta suomalaista
Aitoa Cheddaria perinteisellä menetelmällä, käsityönä, oman tilan aamumaidosta.
Lihatuotteet
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Gero Geick, lihamestari ja kokki
Saksalaisen Mestaritutkinnon vuonna 1989 suorittanut Gero on toiminut monipuolisissa elintarvikealan
tehtävissä mm. yrittäjänä, kouluttaja ja tuotekehittäjä. Hän harrastaa metsästystä ja kalastusta
ja työskentelee Saksassa Schleswig-Holsteinin osavaltion Metsähallituksessa vastuualueenaan
riistankäsittely.
Kalatuotteet
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Jonas Harald, yritysneuvoja
Jonas on työskennellyt lähiruoan ja ruokayrittäjyyden kehittämisen parissa lähes koko ikänsä ja toiminut
tuomariston jäsenenä suomalaisissa, ruotsalaisissa ja pohjoismaisissa artesaaniruokakilpailuissa.
Nykyään hän työskentelee pääasiassa kalastusalan parissa, mutta suhtautuu intohimoisesti
artesaaniruokaan, aitoihin makuelämyksiin ja paikalliseen ruokakulttuuriin.
Leipomotuotteet
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Heikki Manner, kokenut elintarvikeammattilainen, tuntee elintarvikkeiden valmistusprosessit
fermentoinnista ja tislauksesta veren separointiin. Erikoisalana leipomoraskit. Lähipiiri ruokitaan
puoliteollisella artesaanituotannolla.
Marja- ja hedelmätuotteet
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Margot Wikström, ruoka-artesaani, yrittäjä, kouluttaja ja hankevastaava
Margot on jo yli 10 vuotta artesaaniruoan parissa työskennellyt ja monet kilpailut arvioinut
hedelmä- ja marjatuotteiden asiantuntija.
Kasvis- ja sienituotteet & Välipalat ja ruokamatkamuistot
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Leena Pölkki, Suomen Keittiömestarit ry:n hallituksen ja Suomen Artesaaniruoka ry:n jäsen
Leenalla on 20 vuoden monipuolinen kokemus elintarvikealalta niin artesaaniruoan parissa kuin
ravintolakokkina ja keittiömestarinakin. Hän on toiminut opettajana ja kouluttajana sekä
työskennellyt useissa ruokaan liittyvissä hankkeissa. Tällä hetkellä Leena toimii projektipäällikkönä
maakunnallisessa ruokaverkostohankkeessa Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä.
Juomat
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Tanja Raunio, ruoka- ja juomakulttuurilähettiläs, sisällöntuottaja Neiti Raunio Oy.
Tanja toimii yrityksensä Neiti Raunio Oy:n tarinankertojana ja sisällöntuottajana sekä freelance-
toimittajana. Hän on myös Visit Turun nimeämä ruoka- ja juomakulttuurilähettiläs ja pitkän linjan
ravintola-alan osaaja.
Innovatiivinen artesaaniruoka
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Ulla Liukkonen, Karjalan Keittiömestareiden puheenjohtaja ja Rotisseur Vouti Karjala
Ulla on moneen kertaan palkittu keittiömestari, joka on uransa aikana kirjoittanut myös useita
keittokirjoja. Hän rakastaa kotimaista ruokaa, ruoan tekijää ja tuottajaa. Ullalla on luja usko ja
luottamus artesaaniruokayrittäjyyteen.
Arktinen artesaaniruoka
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Petri Selander, Lapin Keittiömestarit ry puheenjohtaja
Petrillä on vuosien kokemus yrittäjyydestä ravintola-alalla. Tällä hetkellä hän toimii keittiömestarina
Arctic Restaurant Rovaniemessä.
Pakkauskilpailun esiraati
Tuomaristoryhmän puheenjohtaja:
Riikka Salokannel, pakkauskehityspäällikkö, muotoilija ja graafinen suunnittelija
Riikka Salokannel on koko työuransa paneutunut pakkauksilla brändäykseen, vastuulliseen
pakkaussuunnittelun ja sisällön arvon mukaiseen pakkaamiseen. Artesaaniruoan pakkausten
tulee huokua artesaaniruoan arvoja, makua, laatua, hyvyyttä.
Muut tuomariston jäsenet
Mervi Louhivaara, Maitoteknologi ja elintarvikealan ammatillinen opettaja.
Artesaaniruoan parissa ollut etuoikeus opettaa elintarvikelainsäädännön asioita ja hygieniaa.
Intohimona pakkausmerkinnät.
Henna Kyyrä on työskennellyt monipuolisesti elintarvikkeiden ja ruoan parissa, niin asiantuntijan,
kuin yrittäjänkin roolissa. Hän on osallistunut artesaaniruokakisaan vuonna 2019 kalatuotteella,
joka voitti silloisen kylmäsavukalasarjan
Teemu Sirainen, restonomikoulutuksen kehittämispäällikkö
Teemulla on laaja, 15 vuoden kokemus ravintola-alalta. Hän on toiminut useissa ravintola-alan
projekteissa ja valmentanut opiskelijoita ammattitaitokilpailuissa. Lisäksi Teemulla on useiden
vuosien kokemus artesaaniruokakilpailujen sekä muiden ruoka-alan kilpailuiden tuomaristoissa.
Markku Ahonen on kalastanut pikkupojasta lähtien, opiskellut kalabiologiksi ja tehnyt koko työuransa
kalastuksen parissa. Kaikki syödään mitä pyydetään!
Seija Ahonen-Siivola on tuomaristoryhmänsä maallikkojäsen, kuluttaja, joka rakastaa uusia makuja.
Hän on toiminut hallinnossa mm. luonnontuotealan kehittämistehtävissä ja ollut mukana ruoka-alan
pohjoismaisessa yhteistyössä.
Masse Kumlin on Mathantverkare på Åland:in hallituksen puheenjohtaja, sekä Ahvenanmaan edustaja
Finlands Svenska Måltidsakademi:n hallituksessa. Lisäksi hän edustaa NyNordiskMat -Ahvenanmaan
ryhmässä Ahvenanmaan Ammattilukiota, jossa hän toimii kokkiopettajana. Vuosien 1990-2018 välisenä
aikana Masse on työskennellyt eri tehtävissä ravintola-alalla.
Terhi Hookilla on pitkä ura Visit Finlandissa kansainvälisen matkailun parissa ja hän on työskennellyt
viimeiset 14 vuotta matkailuyritysten kansainvälistymiseen ja tarjonnan kehittämiseen liittyvissä
tehtävissä. Teemana hän on erikoistunut ruokamatkailutarjonnan kehittämiseen kansainvälisille
matkailijoille, jonka ytimessä on suomalaisten, paikallisten, korkeatasoisten ja aitoutta korostavien
ruokaelämysten luominen matkailijoille. Ruokamuistot ovat oleellinen osa matkailijan ruokaelämystä.
Kirsi Viljanen toimii maa- ja metsätalousministeriössä ruokaosaston markkinayksikössä ruokatiimin
vetäjänä ja vastaa kansallisesta lähiruokaohjelmasta.
Anne Mikkola on toiminut useamman vuoden ruokamatkailun kehittämishankkeissa lähiruoan edistäjänä ja sitä ennen eri tehtävissä ravintola-alalla. Ruoka on usein se tärkein ja muistorikkain asia, joka matkalta jää mieleen.
Petri Koskela toimii maa- ja metsätalousministeriössä ruokajärjestelmän kehittämisen parissa. Petrille tärkeää ovat perinteiset ja
paikalliset ruokakulttuuria esiintuovat kestävät elintarvikkeet, joiden alkuperä on tunnettu, unohtamatta kuitenkaan tuotteen
tärkeintä ominaisuutta – makua.
Taina Timperi
Birgitta Partanen
Päivi Soppela
Leena Komulainen
Sissi Kaskela
Päivi Lehtonen
Eeva-Liisa Stålberg
Mari Hannuksela
Jyrki Jumisko
Leena Raappana-Luiro
Kirsi Tanska
Piia Rantala-Korhonen
Sirpa Mursu
Heidi Hannula
Jason Ball
Birgit Malmcrona