Vuoden 2022 kilpailun tuomaristo
Tämän vuoden tuomariston esittelyt löydät täältä.
30.9.2022
22.9.2022
Artesaaniruoka SM 2022
Syyskuun 22. päivänä julkistettiin tämän vuoden Artesaaniruoka SM -kilpailun tulokset palkintojenjakotilaisuudessa Lappeenrannan Kasinolla. Viisi tuomaristoryhmää arvioi 110 tuotetta, 58 yritykseltä.
Kategoria Maitotuotteet
Kulta
Pitkäsen laktoositon luonnonjogurtti
Lehto-Sippala Oy / Pitkäsen Maalaisjuustola, Kuusamo
Hopea
Kristiina Pitojuusto
Heikkilän Juustola, Pälkäne
Pronssi
Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti
Lehto-Sippala Oy / Pitkäsen Maalaisjuustola, Kuusamo
Kategoria Lihatuotteet
Lampaan kylkirulla
Muhniemen Lahtivaja Kaarin Knuuttila, Kouvola
Hopea
Lammaskebab
Muhniemen Lahtivaja Kaarin Knuuttila, Kouvola
Kategoria Kalatuotteet
Kulta
Sarin spesiaali silakka
Laxtomten, Kemiönsaari
Hopea
Kylmäsavuhaukitartar
Harri’s foodfactory, Varkaus
Pronssi
Kemijoen kylmäsavustettu kirjolohi
Ranuan Kalajaloste Oy, Ranua
Kategoria Marja- ja hedelmätuotteet
Kulta
Roosa, krikon-fläderblomsmarmelad
Vikbo Torp, Parainen
Hopea
Nypondelikatess
Rosendalen, Kemiönsaari
Kategoria Kasvis- ja sienituotteet
Kulta
Porkkana-inkiväärihillo
Nokiakka Oy, Joensuu
Hopea
Kaskinauris, hapatettu juuressalaatti
Portsail, Sodankylä
Pronssi
Pure Hemp 100 hampunsiementahna
Suomen Hampputuotteet/ Jyväs-Hamppu, Jyväskylä
kunniamaininta
Wairikin suolakurkku
Tmi Juvan hapankaali, Juva
Kategoria Juomat
Kilpailuluokka Glögit
Kulta
Luomumansikkaglögi
Makumarja, Kouvola
Kilpailuluokka Marja- ja hedelmämehut
Kulta
Sortren äppelmust, Zonga
Öfvergårds, Finström
Kategoria Innovatiivinen artesaaniruoka
Kulta
Red, rötbetsremmar med lakritsrot
Vikbo torp, Parainen
Kategoria Leipomotuotteet
Kilpailuluokka Kovat leivät
Kulta
Åby Piparkakkunäkkileipä, coctail
Åby Foods Oy Ab Ltd, Porvoo
Hopea
Tattarikorppu
Naapurin Herkku, Jämijärvi
Kilpailuluokka Muut juurileivät
Kulta
Jukolan Aito Cheddar Hapanjuurileipä Maalaisleipomo Juurilla, Hämeenkyrö
Hopea
SUORAMA (suomalais-ranskalainen maalaisleipä)
Tintin Juurilla Oy, Helsinki
Pronssi
Höstlimpa med gröddad råg
Solkulla Gård, Finström
Kilpailuluokka Ruishapanleivät
Kulta
Ruisreikäleipä – Råghålkaka
Kirkkonummen Maatilapuoti – Gårdsboden i Kyrkslätt, Kirkkonummi
Hopea
Ruisleipä
Tintin Juurilla Oy, Helsinki
Pronssi
Moffas kafferåg
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa
Kilpailuluokka yhdistetty makeat ja suolaiset piirakat
Kulta
Makea mustikka-vanilja Rimpsu
Rimpsu-Reetta, Imatra
Hopea
Skärgårdspaj
CarGott Kb, Nagu
Kilpailuluokka yhdistetty Muut leipomokategorian kilpailuluokat
Kulta
Mjölis lingonlimpa
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa
Hopea
Maalaisleipä
Toinen Leipä Leipomo Oy, Hamina
Pronssi
Ekgårdens Kryddtunnbröd
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa
ArtesaaniruokaSM -kilpailut Lappeenrannassa – voittajat selvillä torstai-iltana 22.9.2022
Lappeenrannan ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailun voittajat ja palkitut julkistetaan torstai-iltana 22.9.2022 Kasinolla. Palkintojenjakotilaisuus alkaa klo 20.00 ja sitä voi seurata myös Youtube
livestream -lähetyksenä täällä.
Perjantaiaamusta 23.9. sitten ”Tavataan torilla” – siellä on nähtävillä kilpailun palkitut tuotteet ja myynnissä artesaaniruokakilpailuissa aikaisemmin mukana olleita tuotteita sekä meidän
paikallisia tuotteita. Perjantaina tarjolla myös ”Karjalainen brunssi” Lappeenrannan kauppatorin ympärillä olevissa kahviloissa, lounasruokapaikoissa; Kahvila-konditoria Aleksandrassa,
Kauppahallin kahvilassa, My Bakery Cafessa. Artesaaniruokatuotteita myös myynnissä Lappeenrannan Citymarketissa.
Mitä tarkoittaa Artesaaniruoka -tuote?
• ovat erikoiselintarvikejatkojalosteita, joissa on paljon makua, ovat laadukkaita ja joilla on vahva identiteetti
• valmistetaan paikallisista/kotimaisista raaka-aineista, joiden alkuperä on jäljitettävissä — huolella jalostaen, pienissä erissä ja usein omalla tilalla
• Artesaaniruoka -tuotteiden tuntomerkkinä on ammattitaitoinen käsin tekeminen läpi koko tuotantoketjun
• Artesaaniruoka -tuotteissa on taustalla alueen ruokaperinteitä, joita jalostetaan ja syntyy uusia, innovatiivisia tuotteita
• Artesaaniruokatuotteet valmistetaan ilman turhia lisäaineita, jolloin korostuu tekijän ammattitaito valmistaa tuote laadukkaasti, luonnollisin menetelmin
Tänä vuonna ArtesaaniruokaSM – kilpailuun osallistui yli 100 artesaaniruoka-tuotetta ympäri Suomen. Kaakkois-Suomesta kilpailussa on mukana 25 tuotetta – tämä on hieno saavutus ja merkki siitä, että artesaaniruokaan profiloituminen kiinnostaa yrittäjiä. Kehitysprosessit jatkuvat kilpailun jälkeen mm. loppuvuoden aikana pidettävissä työpajoissa.
ArtesaaniruokaSM -kilpailu järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin v. 2016 Raaseporissa. Ensi vuonna 2023 ArtesaaniruokaSM -kilpailu pidetään Lapissa, Rovaniemellä. On tarkoituksena, että kilpailu järjestetään eri puolilla Suomea ja siten tehdään
näkyväksi kunkin alueen ruokakulttuuria ja ruokatuotteita – nostetta suomalaiselle ruokakulttuurille.
ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailut Lappeenrannassa
Sanna Lento-Kemppi, kilpailunjohtaja
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus
ProAgria Etelä-Suomi ry
ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailut 21.-23.9.2022 Kaakkois-Suomessa, Lappeenrannassa
Keskiviikkona (21.9.2022), kilpailun ensimmäisenä päivänä tuomaristo työskentelee koko päivän kilpailutuotteiden parissa. Yrittäjät ja muut tapahtumaan osallistujat seilaavat Saimaalla nauttien maisemista ja lounaasta. Iltapäivän seminaaripuheenvuoroissa teemana on ”Ruokamatkailu” ja kuullaan mm. Helena Petäistön näkökulmia artesaaniruoka-tuotteiden/paikallisruoan merkityksestä osana matkailuelämystä.
Torstaina (22.9.2022) on koko päivän kestävä seminaariohjelma Kehruuhuoneella. Aamupäivällä kuullaan ajankohtaisia näkökulmia elintarvikkeiden pakkauksiin, pakkaamiseen. Iltapäivällä huippukokit kokkaavat artesaaniruoka-tuotteista, jonka jälkeen kuullaan tietoiskuja elintarvikkeiden raaka-aineista ja tuotekehityksestä. Illalla on Lappeenrannan Kasinolla palkintojenjakoillallinen.
Perjantaina (23.9.2022) ”Tavataan torilla”, kun mitalit on jaettu, niin mitalistit on tavattavissa Lappeenrannan kauppatorilla. Torilla on myynnissä artesaaniruokatuotteita ja paikallisia elintarvikkeita, tuotteita. Torin ympärillä olevissa ruoka-alan yrityksissä tarjotaan karjalaista brunssia – kukin tyylillään. Vaikkapa työpalaverit kannattaa sopia ”Tavataan torilla” -hengessä perjantaiaamupäivällä.
Kilpailun tavoitteena ja tarkoituksena on innostaa ja kannustaa artesaaniruokayrityksiä erikoistumaan, tuottamaan ja kehittämään tuotteita, joissa on korkea laatu ja ne täyttävät artesaaniruokatuotteiden vaatimukset => kilpailu on siten yrittäjälle tuotekehityksen ”työkalu”. Artesaaniruoka SM-kilpailuiden avulla vahvistetaan artesaaniruokatuotteiden tunnettavuutta ja myyntiä sekä alueellisella, valtakunnallisella että mahdollisesti kansainvälisellä tasolla. Artesaaniruoka -tuotteet ja ruokamatkailu kuuluvat luontevasti yhteen. Alueen matkailuyritysten ja -toimijoiden kannattaa ehdottomasti hyödyntää oman alueen Artesaaniruoka -tuotteita palvelujen kehittämisessä. Artesaaniruoka- tuotteet ja tuotteiden kehittäminen myös säilyttävät ja rikastavat paikallista ruokakulttuuria.
”Artesaaniruoka pienten elintarvikeyritysten kilpailukyvyn vahvistajana” -hanketta toteutetaan Kaakkois-Suomen alueella, jossa on noin 250 elintarvikealan yritystä. Suurin osa näistä on alle viiden henkilön yrityksiä. Tavoitteena on löytää tästä joukosta 30 yritystä, jotka haluavat kehittää omia tuotteita Artesaaniruoka -tyyppisiksi. Hankkeen rahoituksella järjestetään työpajoja tähän kehitystyöhön liittyen. Kehitysprosessit huipentuvat 21.-23.9.2022 Lappeenrannassa pidettäviin Artesaaniruoan SM-kilpailuihin.
Kaakkois-Suomesta on kaksi yritystä osallistunut ja menestynyt aiemmin järjestetyissä Artesaaniruoan SM-kilpailuissa.
Kotileipomo Kipakka, Kirsi Tanska, Kotka, Kymenlaakso
Artesaaniruoan SM 2020
- palkittu yrityksen kolme eri tuotetta kilpailukategoriassa LEIPOMOTUOTTEET
KULTA Vehnähapanleipä (luokka) Säkkäri
HOPEA Ruishapanleipä (luokka) Nimppu
KULTA Vaalea perinneleipä (luokka) Nieska
Mustila Viini Oy, Elimäki, Kymenlaakso
Artesaaniruoan SM 2017
- palkittu yrityksen tuote kilpailukategoriassa KYLMÄT MAUSTE- JA RUOKAKASTIKKEET
PRONSSI Maustekastikkeet (luokka) MariaMamman monitoimisoosi
Lisätietoja
Sanna Lento-Kemppi p.040 5447768
sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi
Tuula Repo p. 040 5880958
tuula.repo@proagria.fi