Medialle – tulokset

22.9.2022

Artesaaniruoka SM 2022

Syyskuun 22. päivänä julkistettiin tämän vuoden Artesaaniruoka SM -kilpailun tulokset palkintojenjakotilaisuudessa Lappeenrannan Kasinolla. Viisi tuomaristoryhmää arvioi 110 tuotetta, 58  yritykseltä.

Kategoria Maitotuotteet

Kulta

Pitkäsen laktoositon luonnonjogurtti       
Lehto-Sippala Oy / Pitkäsen Maalaisjuustola, Kuusamo

Hopea

Kristiina Pitojuusto
Heikkilän Juustola, Pälkäne

Pronssi

Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti
Lehto-Sippala Oy / Pitkäsen Maalaisjuustola, Kuusamo                                                                                             

Kategoria  Lihatuotteet

Kulta

Lampaan kylkirulla
Muhniemen Lahtivaja Kaarin Knuuttila,  Kouvola

Hopea

Lammaskebab
Muhniemen Lahtivaja Kaarin Knuuttila, Kouvola

Kategoria Kalatuotteet

Kulta

Sarin spesiaali silakka
Laxtomten, Kemiönsaari

Hopea

Kylmäsavuhaukitartar
Harri’s foodfactory, Varkaus

Pronssi

Kemijoen kylmäsavustettu kirjolohi
Ranuan Kalajaloste Oy, Ranua

Kategoria   Marja- ja hedelmätuotteet

Kulta

Roosa, krikon-fläderblomsmarmelad
Vikbo Torp, Parainen

Hopea

Nypondelikatess
Rosendalen, Kemiönsaari

Kategoria   Kasvis- ja sienituotteet

Kulta

Porkkana-inkiväärihillo
Nokiakka Oy, Joensuu

Hopea

Kaskinauris, hapatettu juuressalaatti
Portsail, Sodankylä

Pronssi

Pure Hemp 100 hampunsiementahna
Suomen Hampputuotteet/ Jyväs-Hamppu, Jyväskylä

kunniamaininta

Wairikin suolakurkku
Tmi Juvan hapankaali, Juva

Kategoria Juomat

Kilpailuluokka Glögit

Kulta

Luomumansikkaglögi
Makumarja, Kouvola

Kilpailuluokka Marja- ja hedelmämehut

Kulta

Sortren äppelmust, Zonga
Öfvergårds, Finström

Kategoria  Innovatiivinen artesaaniruoka

Kulta

Red, rötbetsremmar med lakritsrot
Vikbo torp, Parainen

Kategoria Leipomotuotteet

Kilpailuluokka  Kovat leivät

Kulta

Åby Piparkakkunäkkileipä, coctail
Åby Foods Oy Ab Ltd, Porvoo

Hopea

Tattarikorppu
Naapurin Herkku, Jämijärvi

Kilpailuluokka  Muut juurileivät

Kulta

Jukolan Aito Cheddar Hapanjuurileipä                                           Maalaisleipomo Juurilla, Hämeenkyrö

Hopea

SUORAMA (suomalais-ranskalainen maalaisleipä)
Tintin Juurilla Oy, Helsinki

Pronssi

Höstlimpa med gröddad råg
Solkulla Gård, Finström

Kilpailuluokka  Ruishapanleivät

Kulta

Ruisreikäleipä – Råghålkaka
Kirkkonummen Maatilapuoti – Gårdsboden i Kyrkslätt, Kirkkonummi

Hopea

Ruisleipä
Tintin Juurilla Oy, Helsinki

Pronssi

Moffas kafferåg
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa

Kilpailuluokka yhdistetty makeat ja suolaiset piirakat

Kulta

Makea mustikka-vanilja Rimpsu
Rimpsu-Reetta, Imatra

Hopea

Skärgårdspaj
CarGott Kb, Nagu

Kilpailuluokka  yhdistetty Muut leipomokategorian kilpailuluokat

Kulta

Mjölis lingonlimpa
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa

Hopea

Maalaisleipä
Toinen Leipä Leipomo Oy, Hamina

Pronssi

Ekgårdens Kryddtunnbröd
mjöli Bakery Bageri Eken Ab Oy, Vaasa

ArtesaaniruokaSM -kilpailut Lappeenrannassa – voittajat selvillä torstai-iltana 22.9.2022

Lappeenrannan ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailun voittajat ja palkitut julkistetaan torstai-iltana 22.9.2022 Kasinolla. Palkintojenjakotilaisuus alkaa klo 20.00 ja sitä voi seurata myös Youtube
livestream -lähetyksenä täällä.

Perjantaiaamusta 23.9. sitten ”Tavataan torilla” – siellä on nähtävillä kilpailun palkitut tuotteet ja myynnissä artesaaniruokakilpailuissa aikaisemmin mukana olleita tuotteita sekä meidän
paikallisia tuotteita. Perjantaina tarjolla myös ”Karjalainen brunssi” Lappeenrannan kauppatorin ympärillä olevissa kahviloissa, lounasruokapaikoissa; Kahvila-konditoria Aleksandrassa,
Kauppahallin kahvilassa, My Bakery Cafessa. Artesaaniruokatuotteita myös myynnissä Lappeenrannan Citymarketissa.

Mitä tarkoittaa Artesaaniruoka -tuote?
• ovat erikoiselintarvikejatkojalosteita, joissa on paljon makua, ovat laadukkaita ja joilla on vahva identiteetti
• valmistetaan paikallisista/kotimaisista raaka-aineista, joiden alkuperä on jäljitettävissä — huolella jalostaen, pienissä erissä ja usein omalla tilalla
• Artesaaniruoka -tuotteiden tuntomerkkinä on ammattitaitoinen käsin tekeminen läpi koko tuotantoketjun
• Artesaaniruoka -tuotteissa on taustalla alueen ruokaperinteitä, joita jalostetaan ja syntyy uusia, innovatiivisia tuotteita
• Artesaaniruokatuotteet valmistetaan ilman turhia lisäaineita, jolloin korostuu tekijän ammattitaito valmistaa tuote laadukkaasti, luonnollisin menetelmin

Tänä vuonna ArtesaaniruokaSM – kilpailuun osallistui yli 100 artesaaniruoka-tuotetta ympäri Suomen. Kaakkois-Suomesta kilpailussa on mukana 25 tuotetta – tämä on hieno saavutus ja merkki siitä, että artesaaniruokaan profiloituminen kiinnostaa yrittäjiä. Kehitysprosessit jatkuvat kilpailun jälkeen mm. loppuvuoden aikana pidettävissä työpajoissa.
ArtesaaniruokaSM -kilpailu järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin v. 2016 Raaseporissa. Ensi vuonna 2023 ArtesaaniruokaSM -kilpailu pidetään Lapissa, Rovaniemellä. On tarkoituksena, että kilpailu järjestetään eri puolilla Suomea ja siten tehdään
näkyväksi kunkin alueen ruokakulttuuria ja ruokatuotteita – nostetta suomalaiselle ruokakulttuurille.

ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailut Lappeenrannassa
Sanna Lento-Kemppi, kilpailunjohtaja
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus
ProAgria Etelä-Suomi ry

ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailut 21.-23.9.2022 Kaakkois-Suomessa, Lappeenrannassa

Keskiviikkona (21.9.2022), kilpailun ensimmäisenä päivänä tuomaristo työskentelee koko päivän kilpailutuotteiden parissa. Yrittäjät ja muut tapahtumaan osallistujat seilaavat Saimaalla nauttien maisemista ja lounaasta. Iltapäivän seminaaripuheenvuoroissa teemana on ”Ruokamatkailu” ja kuullaan mm. Helena Petäistön näkökulmia artesaaniruoka-tuotteiden/paikallisruoan merkityksestä osana matkailuelämystä.

Torstaina (22.9.2022) on koko päivän kestävä seminaariohjelma Kehruuhuoneella. Aamupäivällä kuullaan ajankohtaisia näkökulmia elintarvikkeiden pakkauksiin, pakkaamiseen. Iltapäivällä huippukokit kokkaavat artesaaniruoka-tuotteista, jonka jälkeen kuullaan tietoiskuja elintarvikkeiden raaka-aineista ja tuotekehityksestä. Illalla on Lappeenrannan Kasinolla palkintojenjakoillallinen.

Perjantaina (23.9.2022) ”Tavataan torilla”, kun mitalit on jaettu, niin mitalistit on tavattavissa Lappeenrannan kauppatorilla. Torilla on myynnissä artesaaniruokatuotteita ja paikallisia elintarvikkeita, tuotteita. Torin ympärillä olevissa ruoka-alan yrityksissä tarjotaan karjalaista brunssia – kukin tyylillään. Vaikkapa työpalaverit kannattaa sopia ”Tavataan torilla” -hengessä perjantaiaamupäivällä.   

Kilpailun tavoitteena ja tarkoituksena on innostaa ja kannustaa artesaaniruokayrityksiä erikoistumaan, tuottamaan ja kehittämään tuotteita, joissa  on korkea laatu ja ne täyttävät artesaaniruokatuotteiden vaatimukset => kilpailu on siten yrittäjälle tuotekehityksen ”työkalu”. Artesaaniruoka SM-kilpailuiden avulla vahvistetaan artesaaniruokatuotteiden tunnettavuutta ja myyntiä sekä alueellisella, valtakunnallisella että mahdollisesti kansainvälisellä tasolla. Artesaaniruoka -tuotteet ja ruokamatkailu kuuluvat luontevasti yhteen. Alueen matkailuyritysten ja -toimijoiden kannattaa ehdottomasti hyödyntää oman alueen Artesaaniruoka -tuotteita palvelujen kehittämisessä. Artesaaniruoka- tuotteet ja tuotteiden kehittäminen myös säilyttävät ja rikastavat paikallista ruokakulttuuria.

”Artesaaniruoka pienten elintarvikeyritysten kilpailukyvyn vahvistajana”  -hanketta toteutetaan Kaakkois-Suomen alueella, jossa on noin 250 elintarvikealan yritystä. Suurin osa näistä on alle viiden henkilön yrityksiä. Tavoitteena on löytää tästä joukosta 30 yritystä, jotka haluavat kehittää omia tuotteita Artesaaniruoka -tyyppisiksi. Hankkeen rahoituksella järjestetään työpajoja tähän kehitystyöhön liittyen. Kehitysprosessit huipentuvat 21.-23.9.2022 Lappeenrannassa pidettäviin Artesaaniruoan SM-kilpailuihin.

Kaakkois-Suomesta on kaksi yritystä osallistunut ja menestynyt aiemmin järjestetyissä Artesaaniruoan SM-kilpailuissa.

Kotileipomo Kipakka, Kirsi Tanska, Kotka, Kymenlaakso

Artesaaniruoan SM 2020

  • palkittu yrityksen kolme eri tuotetta kilpailukategoriassa LEIPOMOTUOTTEET

KULTA Vehnähapanleipä (luokka) Säkkäri

HOPEA Ruishapanleipä (luokka) Nimppu

KULTA Vaalea perinneleipä (luokka)  Nieska

Mustila Viini Oy, Elimäki, Kymenlaakso

Artesaaniruoan SM 2017

  • palkittu yrityksen tuote kilpailukategoriassa KYLMÄT MAUSTE- JA RUOKAKASTIKKEET

PRONSSI Maustekastikkeet (luokka) MariaMamman monitoimisoosi

Lisätietoja      

Sanna Lento-Kemppi  p.040 5447768  

sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi

Tuula Repo  p. 040 5880958

tuula.repo@proagria.fi