KILPAILULUOKKA
1. Kovat juustot, myös maustetut kovat juustot
Mukaan lukien kaiken tyyppiset kovat ja puolikovat juustot pinnasta riippumatta. Puristetut savustetut tai maustetut juustot
2. Homejuustot
Pehmeät juustot joissa valkohomepinta sekä kaiken tyyppiset viher- ja sinihomejuustot pinnasta riippumatta.
3. Ei hapatetut juustot (myös kotijuustot)
Ei kypsytetyt juustot (tuorejuustot, kotijuustot, myös paistetut juustot kuten leipäjuustot, munajuustot)
4. Jäätelö
Myös hedelmien ja marjojen tulee olla kotimaisia ja käsityömäisesti käsiteltyjä.
5. Hapanmaitotuotteet
Jogurtit, piimät, viilit, muut hapanmaitotuotteet
Ilmoittautuminen
- Ilmoita onko maito/kerma käsittelemätöntä vai pastöroitua.
- Ilmoita missä tuote on savustettu, jos sitä ei ole tehty omassa yrityksessä.
Kilpailutuotteen jättäminen
- Ilmoita juuston kypsymisaika.
- Jätä juustot arvioitavaksi kokonaisina tai riittävän isoina kappaleina.
Arviointi
- Maitotuotteet arvioidaan lämpökäsiteltyinä tuotetyypin mukaan.
Kilpailusäännöt ja poikkeukset
- Maidon tulee olla homogenoimaton ja standardisoimaton rasvapitoisuuden osalta, tällöin maito voi tulla myös meijerin kautta, merkintä Hyvää Suomesta – Gott från Finland tai vastaava kansallinen, alkuperän takaava tarkistusmerkki.
- Geenimuunneltu juoksute-entsyymi ei ole sallittu.
- Vahaa saa käyttää ilman väriaineita.
- Väriaine annatto (roucou tai Bixa orellana) kasviperäisenä on sallittu. Tuottajan pystyttävä osoittamaan kumpaa käyttää.
- Savu tai savuaromi on luotava luonnollisen savun avulla yrityksessä osana valmistusprosessia tai paikallisen yhteistyökumppanin toimesta. Jos savustuksen suorittaa yhteistyökumppani, on se mainittava ilmoituksessa.
- Jäätelössä saa olla seuraavia lisäaineita: pektiini, karrageeni ja johanneksenleipäpuujauhe.