KILPAILUKALUOKKA
- Sienisäilykkeet
Sieniä liemessä, jossa esim. etikkaa, viinietikkaa, suolaa, sokeria, mausteita.
2. Hapatetut kasvikset
Hapatettu (fermentoitu) tuote, jossa kasviksia kokonaisina tai paloina – liemessä tai omassa mehussa, maustettu tai maustamaton. Hapatetut marjat/hedelmät kilpailevat myös tässä luokassa.
3. Kasvissäilykkeet
Pastöroitu tai keitetty kasvistuote. Liemessä, jossa etikkaa/viinietikkaa, sokeria/hunajaa ja mausteita.
4. Muut kasvistuotteet
Kasvispohjainen (ei riisiä), kypsennettyjä, kananmuna ja maitotuotteet ovat sallittuja. Mahdollisesti käytetty kerma ei saa sisältää karrageenia. tässä mm. kasvispateet, terriinit ja kaalikääryleet (sallittu myös täytteenä kotimainen liha)
Ilmoittautuminen
- Ilmoita erityisesti tuotteisiin käytetyt kasvis- ja sienilajit.
- Ilmoita paljonko kasvis- ja sieniraaka-ainetta on käytetty /100 g lopputuotetta.
- Myös etikka (käymisteitse valmistettu etikka) on sallittu.
KILPAILULUOKKA
- Mauste- ja ruokakastikkeet
Chutney Maustetut ruokakastikkeet esim. sinappi-, ketsuppi-, chili- tai pestotyyppiset. Voi sisältää sokeria, suolaa, hunajaa, etikkaa/viinietikkaa ja mausteita. Kaadettava kylmä kastike, jonka pohjana on esim. vettä, öljyä, mehua, munia sekä esim. etikkaa/viinietikkaa, suolaa, sokeria/hunajaa, pektiiniä ja mausteita. Chutney on keitetty aromaattinen tai mausteinen tuote, jonka koostumus on marmeladi- tai hillomainen. Käy erinomaisesti lämpimien ruokien kanssa. Klassisia raaka-aineita ovat marja/hedelmät/vihannekset esim. sokerin, hunajan, suolan, etikan, viinietikan, mausteiden kera.
Ilmoittautuminen
- Ilmoita myös tuotteisiin käytetyt erityiset raaka-aineet, lajikkeet ym.
Kilpailusäännöt ja poikkeukset
- Huomaa, että pääraaka-aineiden, kuten siemenien, yrttien, hedelmien, marjojen, vihannesten on oltava paikallisesti tai Suomessa tuotettuja, ja alkuperältään tunnettuja.
- Maustetut hunajat eivät ole kastikkeita, eikä hunaja saa olla kastikkeissa pääraaka-aine.
- Sinappituotteissa sinapin on oltava kotimaista.