Juomat

KILPAILULUOKKA

  1. Marja- ja hedelmämehut

Pastöroitu ja/tai keitetty, marja- tai hedelmätuote. Voi sisältää sokeria/hunajaa sekä vettä. Nautintavalmis tai laimennetaan ohjeen mukaisesti kylmällä vedellä.

2. Muut juomat (alkoholittomat)

Pastöroitu/keitetty tuote, jossa luonnollinen marjan, hedelmän, kukkien tai yrttien maku. Myös mahlasta, kuusenkerkästä tai viinimarjalehdistä valmistetut tuotteet. Voi sisältää myös sokeria/hunajaa sekä vettä. Myös maustetut mehut ja nektarit kilpailevat tässä luokassa. Nautintavalmis tai laimennetaan ohjeen mukaisesti kylmällä vedellä.

3. Glögit

Pastöroitu/keitetty maustettu tuote. Nautintavalmis tai laimennetaan ohjeen mukaisesti vedellä. Tarjoillaan lämpimänä arvioinnin yhteydessä.

4. Hiilihapotetut, alkoholittomat juomat, limonadit

Nautintavalmis hiilihappoinen juoma, jossa luonnollinen marjan, hedelmän, kukkien tai yrttien maku. Voi sisältää myös sokeria/hunajaa sekä vettä. Erillinen hiilihapotus on sallittu.

  • Juoman ominaisuudet ovat peräisin vain luonnonmukaisista raaka-aineista sekä maku- ja aromiaineista, jotka ovat syntyneet luonnollisesti käymisen ja varastoinnin aikana. Raaka-aineen tiivistäminen tai vähentäminen lämmön tai kylmän avulla on sallittua osana valmistusprosessia.
  • Keinotekoiset maku- ja värilisäaineet, säilöntäaineet, hapot eivät ole sallittuja.
  • Entsyymien käyttö täysmehun uuttamiseksi marja- tai hedelmämassasta on sallittua, mutta käytöstä on ilmoitettava.

Arviointi

  • Tuotteet laimennetaan ohjeen mukaisesti, mutta tuomaristo voi testata myös muita laimennussuhteita.

Ilmoittautuminen

  • Ilmoita laimennussuhde, jos tuotetta on laimennettava (mehut, glögit yms).
  • Ilmoita täysmehupitoisuus %:ina, tai ilmoita paljonko marja-, hedelmä-, ja yrttiraaka-ainetta on käytetty /100 g lopputuotetta.
  • Ilmoita suosituslämpötila tuotteen arvioimiseksi.

Tuotteen jättäminen

  • Nautintavalmiit tuotteet pienissä pulloissa edellyttävät useamman pullon jättämistä arviointiin. Varaa vähintään 0,66 litraa nautintavalmista tuotetta.

Kilpailusäännöt ja poikkeukset

  • Aromaattisia raaka-aineita ovat viinirypäleet, marjat, hedelmät, vilja, kasvien osat ja kasvinesteet, jotka ovat 100 % paikallisia tai kotimaisia. Poikkeuksia raaka-aineen paikallisuutta koskevasta vaatimuksesta ovat mausteet, joita on perinteisesti käytetty tietyn tyyppisessä juomassa ja jota ei esiinny paikallisesti, esimerkiksi kaneli glögissä.
  • Keinotekoiset maku- ja värilisäaineet eivät ole sallittuja.
  • Entsyymien käyttö täysmehun uuttamiseksi marja- tai hedelmämassasta on sallittua.
  • Juoman ominaisuudet ovat peräisin vain luonnonmukaisista raaka-aineista sekä maku- ja aromiaineista, jotka ovat syntyneet luonnollisesti käymisen ja varastoinnin aikana. Raaka-aineen tiivistäminen tai vähentäminen lämmön tai kylmän avulla on sallittua osana valmistusprosessia.