Kilpailuinfo

TAUSTAA MIKÄ ON ARTESAANIRUOKATUOTE?

 • Artesaaniruokatuotteet valmistetaan pääosin paikallisista raaka-aineista ja joiden alkuperä on jäljitettävissä, huolella jalostaen, pienissä erissä ja usein omalla tilalla tai yrityksessä
 • Artesaaniruoan tuntomerkkinä on ammattitaitoinen käsin tekeminen läpi koko tuotantoketjun
 • Artesaaniruokatuotteet valmistetaan ilman turhia lisäaineita, jolloin korostuu tekijän ammattitaito valmistaa tuote laadukkaasti, luonnollisin menetelmin
 • Artesaaniruoka on ainutlaatuisia tuotteita, joissa on paljon makua, jotka ovat laadukkaita ja joilla on selkeä identiteetti
 • Artesaaniruoka nostaa esiin perinteet ruuanlaitossa, jalostaa näitä perinteitä ja luo innovatiivisia tuotteita

Artesaaniruoka SM-kilpailun säännöt on luotu Ruotsin SM i Mathantverk -kilpailun sääntöjen pohjalta. Suomen Artesaaniruoka ry:n nimeämä kilpailuneuvosto vahvistaa kunkin vuoden kilpailun säännöt.  Kilpailun säännöt omistaa Suomen Artesaaniruoka ry. Yhdistys on vastuussa säännöistä Suomessa sekä siitä, että kilpailu järjestetään.

 KILPAILUN TARKOITUS JA TAVOITE

Kilpailun tavoitteena on paikallisten ruokakulttuurien säilyttäminen ja kehittäminen sekä artesaaniruoan tunnetuksi tekeminen ja sen kehityksen edistäminen. Konsepti edustaa arvoja, jotka pohjautuvat artesaaniruoan perinteiden suojelemiseen ja säilyttämiseen.

 • Kilpailu innostaa ja kannustaa artesaaniruokayrityksiä tuottamaan ja kehittämään tuotteita, joissa  on korkea laatu ja ne täyttävät artesaaniruokatuotteiden vaatimukset => kilpailu on siten yrittäjälle tuotekehityksen ”työkalu”
 • Yrittäjä saa palautetta tuotteistaan tuomaristoryhmältä (alan ammattilaisia ja sidosryhmän edustajia)
 • Artesaaniruoka SM-kilpailuiden avulla vahvistetaan artesaaniruokatuotteiden tunnettavuutta ja myyntiä sekä alueellisella, valtakunnallisella että mahdollisesti kansainvälisellä tasolla.
 • Kuluttajien/asiakkaiden/ostajien  tietoisuus artesaaniruokatuotteista kasvaa kilpailun ja kilpailussa menestyneiden tuotteiden myötä

VALMISTAUTUMINEN ENNEN ILMOITTAUTUMISTA

 • Lue ArtesaaniruokaSM 2022 kilpailusäännöt   —-  Yleistä -osio koskee kaikkia kilpailijoita ja sitten oman tuotteen KATEGORIAn alta löytyy vuoden 2022 kilpailuluokat, niiden selostukset, rajoitukset, ym. erityisohjeet.  
 • Lukemalla kilpailusäännöt tarkistat myös, voiko tuotteesi kilpailla tässä ArtesaaniruokaSM kilpailussa.  Jos tuotteesi ei täytä yleisiä kriteereitä tai jos tuotteellesi ei löydy KATEGORIAA ja kilpailuluokkaa, tuotteesi ei voi kilpailla tänä vuonna tässä ArtesaaniruokaSM -kilpailussa
 • Ota etukäteen kuvat (max 2 kuvaa) tuotteesi etiketeistä (kuvissa oltava tuotteen nimi ja ainesosat). Jos tuotteesi on irtomyynnissä, ota kuva tuotekortista tai erikseen ilmoitettavista tuotetiedoista
 • Siirrä kuvat valmiiksi tietokoneellesi (tai muulle laitteelle, jolla teet ilmoittautumisen).
 • Ota kuvia tai hae valmiiksi kuvia liittyen yrittäjään, tuotteeseen, tuotteen valmistamiseen tai käyttöön ym. (nämä kuvat ovat vapaaehtoisia – suositellaan lisättäväksi näitä).
 • Ota kilpailuun ilmoitettava tuote lähellesi, jotta voit lomakkeelle kirjoittaa mm. tuotteen ainesosat (samoin kuin etiketissä)
 • Varaa valmiiksi yrityksen Y-tunnus, nettisivu- ja/tai SOME-tilien osoitteet.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen Artesaaniruoan SM-kisoihin tehdään nettisivuilla www.artesaaniruokasm.fi   tai www.mathantverkfm.fi  olevalla ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautumislomakkeen voi myös tallentaa ja jatkaa myöhemmin.  On tärkeää, että tulostat omasta ilmoittautumislomakkeesta syntyvän yhteenvetosivun tai lähetät sen omaan sähköpostiin ja tallennat sen itsellesi. Tarvitset tulostetun yhteenvetosivun, kun toimitat kilpailutuotteet järjestäjälle (yhteenvetosivu laitetaan samaan pussiin kilpailutuotteiden kanssa).

Ilmoittautuminen kilpailuun aukeaa maaliskuun 2022 alussa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 11.9.2022. Tuotteita, joita ei ole ilmoitettu ilmoittautumislomakkeella aikataulujen mukaan, ei oteta vastaan kilpailuun. Osallistumismaksu on 60 € (+alv.) kilpailutuotetta kohden. Osallistumismaksu laskutetaan elokuussa.

KILPAILUTUOTTEIDEN TOIMITTAMINEN 

Kolme tuotetta! Kilpailutuote ja 2 x näyttelytuote

Kilpailutuotteita toimitetaan  kolme (3) kappaletta. Yksi tuote, jossa ei ole etikettiä tai pakkausmerkintöjä (kilpailutuote tuomariston arvioitavaksi) sekä kaksi tuotetta, joissa on täydelliset etiketit/pakkausmerkinnät (2 x näyttelytuote).

Muistathan, että ilmoittautumisen yhteydessä syntynyt yhteenvetosivu on liitettävä tuotteeseen sen toimittamisen yhteydessä.

Tuotteita, joita ei ole ilmoitettu tai ei ole ilmoitettu ajallaan,  ei oteta vastaan kilpailuun.

Muut kuin tuoretuotteet toimitettava kilpailun järjestäjälle viimeistään 15.9.2022. Tuotteet on toimitettava kilpailun järjestäjän ilmoittamaan osoitteeseen, perille asti. Mukaan ilmoittautuneille yrittäjille tulee henkilökohtaisesti tarkemmat ohjeet tuotteiden toimittamisesta. Tuoretuotteiden (esim. leivät, leivonnaiset, joiden maistelu pitäisi tehdä mahdollisimman tuoreesta tuotteesta) toimitus on mahdollista varhain ke 21.9. aamulla. Kilpailuun osallistuja vastaa toimituksen järjestelyistä, tarvittavista kylmäkuljetuksista ja toimituksen kustannuksista.

Kilpailutuotteiden toimittamisesta/lähettämisestä tulee tänne nettisivuille myöhemmin lisää tarkempia ohjeistuksia ja aikatauluja. Lähetämme myös kilpailuun ilmoittautuneille yrityksille lisäohjeistuksia tuotteiden toimittamisesta ym. – sähköpostia tulossa elokuussa.

KILPAILUTUOTTEIDEN ARVIOINTI, TUOMARISTO

Kaikki kilpailuun hyväksytyt tuotteet arvioidaan ja yritykset saavat kirjallisen arvioinnin neljän viikon sisällä kilpailun päättymisestä. Kilpailutuotteet arvioidaan ke 21.9.2022.

Tuomaristoon kuuluu sekä artesaaniruoan, elintarvike- ja ruoka-alan ja kaupallistamisen asiantuntijoita, että kuluttajien edustaja. Jokaiseen tuomaristoryhmään kuuluu alan tuntevan puheenjohtajan lisäksi vähintään kolme jäsentä. Tuomariston päätöksestä ei voi valittaa.

Tuomaristoryhmän tehtävänä on:

 • Valita KATEGORIAn/kilpailuluokan palkinnonsaajat.
 • Laatia kirjallinen arvio jokaisesta kilpailutuotteesta. Kirjallinen arvio luovutetaan kilpailijalle jälkikäteen.

Kilpailutuotteet arvioidaan sellaisina kuin ne on kilpailuun jätetty, ellei luokan määrittelyssä muuta sanota. Erityisesti arvioidaan ulkonäkö, koostumus/rakenne, tuoksu ja maku, kokonaisvaikutelma sekä innovatiivisessa kilpailuluokassa innovaatioaste. Makupisteet arvostetaan muita kriteerejä korkeammalle kahden tuotteen saadessa samat pisteet. Jos kilpailuun osallistuja ilmoittautumisen yhteydessä esittää erityisiä toivomuksia tuotteen koemaistamisen suhteen, välitetään toivomukset tuomaristolle, joka päättää otetaanko toivomukset huomioon vai ei.

Lisätietoja / kilpailun yhteyshenkilöt:

kilpailuun liittyvät yhteydenotot

tavoitat meidät parhaiten sähköpostilla  sm@ruoka-artesaanit.fi   tai fm@mathantverkarna.fi

Huom! Tiedote 25.8. Sähköpostit eivät ole toimineet normaalilla tavalla. Vikaa selvitetään parhaillaan.

Sanna Lento-Kemppi      kilpailunjohto ja järjestelyt       p. 040 5447768

sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi

Tuula Repo        ilmoittautumiseen liittyvät tiedustelut    p. 040 5880958

tuula.repo@proagria.fi

Jenni Kunnaala      viestintä ja tiedotus   p. 040 5288610

jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi

Kilpailun järjestää – Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ ProAgria Etelä-Suomi ry

Kilpailun ilmoittautumislomakkeen löydät täältä.

Seminaarien 21.-22.9. ohjelman ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.

Tiedot majoituksesta Lappeenrannassa löydät täältä.

Huom! Hotellien tarjoushinnat ovat voimassa 5.9.2022 (Sokos Hotel Lappee) ja 6.9.2022 (Scandic)