Seminaari

Seminaari
Kestävästi pellolta pöytään

Tervetuloa saamaan uutta tietoa, ajankohtaisia näkemyksiä ja näkökulmia johtavilta kestävän kehityksen asiantuntijoilta!

Artesaaniruoka SM on artesaaniruoan kohtaamispaikka. Se on tapahtuma, jonka seminaarit ja aktiviteetit on suunniteltu ruoka-artesaaneilta ruoka-artesaaneille. Tämän vuoden seminaari on avoin yleisölle ja se on suunnattu erityisesti yrittäjille, jotka harjoittavat käsityömäistä ruoan jalostustoimintaa, maaseudun elintarvikealan  yrittäjille, opiskelijoille ja muille alan toimijoille.

Aika: Perjantai 8.10.2021 klo 9.00 – 17.00

Paikka: Alandica Kultur & Kongress, Strandgatan 35

Hinta: Maksuton, ennakkoilmoittautuminen 

Linkki seminaariin: https://youtu.be/jiKKYyWTlbk

Seminaari “Kestävästi pellolta pöytään” järjestetään yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa osana Suomen puheenjohtajakautta Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2021 sekä Ny nordisk mat (Uusi pohjoismainen ruoka)  –ohjelma kanssa.

Seminaarin teema on kestävyys. Viljelijät, kuljetus- ja logistiikkatoimittajat sekä yhä useammat kuluttajat tiedostavat yhteyden kestävien menetelmien ja tulevaisuuden elinvoimaisen elintarvikeketjun välillä. Elintarvikejärjestelmä koostuu palveluista, toimijoista, instituutioista, säännöistä ja niin edelleen, joita tarvitaan ruoan saamiseen pöydälle ja jotka vaikuttavat eri tavoin siihen, mitä syömme. Pellolta pöytään.

Seminaarissa käsitellään useita näkökulmia, jotka edistävät uusien, kestävään tulevaisuuteen liittyvien arvoketjujen kehittymistä.

Seminaaria johtaa Lotta Nummelin.

Lotta Nummelin on Östersjöfondenin toimitusjohtaja, aktiivinen Bärkraft.ax -verkostossa ja intohimoinen uusien kestävien ratkaisujen etsijä. Lotta on ympäristöbiologi, joka on työskennellyt ympäristöasioissa kaksi vuosikymmentä, ja viime vuosina kiinnostus on laajentunut myös muihin kestävän kehityksen kysymyksiin. Lotta on uskollinen axgan -ruoan (Ahvenanmaalla lähituotettu ruoka) kannattaja, joka rakastaa viljelyä omassa puutarhassa.

Lotta luotsaa meidät ohjelmantäyteisen päivän läpi. Kuuntelemme mm. ateriatiedon dosentti ja Ruotsin Maatalousyliopiston tulevaisuuden ruoka -hankkeen SLU Future Food -asiantuntijaa Richard Tellströmiä, joka puhuu kriisien vaikutuksesta ihmisten ruokailutottumuksiin.

Seminaarin ohjelma esitellään kokonaisuudessaan täällä.

AIKATAULU

Seminaari aloitetaan seurustelulla ja Artesaaniruoka SM 2021 -kilpailun avajaisilla

Juontaja: Bettina C. Lindfors
Avajaispuheenvuoro: Micke Larsson, Bärkraft.ax -verkoston kehitys- ja kestävyysneuvoston puheenjohtaja ja Sölve Högman, Ahvenanmaan maakuntahallituksen virastopäällikkö, Maatalousvirasto.
Bettina C. Lindfors, Ny nordisk mat (Uusi pohjoismainen ruoka) / Det nya nordiska köket 2.0 -ohjelmien projektipäällikkö pitää seminaarin avauspuheen avajaispuheenvuoron jälkeen.

09.00 – 10.00 Avajaiset yhteistyössä Ny nordisk mat (Uusi pohjoismainen ruoka)  –ohjelman kanssa

10.00 – 11.45 Seminaareja

11.45 – 13.15 Lounas

13.15 – 14.00 Seminaareja

14.00 – 14.25 Kahvitauko yhteistyössä Ny nordisk mat (Uusi pohjoismainen ruoka)  –ohjelman kanssa

14.25 – 17.00 Seminaareja

Seminaarin päättää Bettina C. Lindfors yhdistämällä kestävien ruokajärjestelmien ja artesaaniruoan edistämisen laajempaan, pohjoismaiseen yhteiskuntakontekstiin. Lisäksi tutustutaan pohjoismaisen keittiömanifestin tuoreuttemiseen, jossa on tavoitteena Pohjoismaiden kehittäminen strategisesti kestäväksi gastronomiseksi alueeksi. Pohjoismainen ohjelmaosa ja verkostoituminen toteutetaan yhteistyössä Pohjoismaiden ministerineuvoston Ny Nordisk Mat -hankkeen kanssa.

Osallistua seminaariin ja inspiroidu miten voit luoda arvoa kestävälle tulevaisuudelle.

HYVÄ TIETÄÄ

  • Kestävästi pellolta pöytään -seminaari on avoin yleisölle.
  • Seminaari on maksuton, mutta haluamme osallistujien ilmoittautuvan ennakkoon.
  • Tarjoamme avajaisissa Axplåckin (seurusteluruokaa) ja tauon aikana kahvia ja Ahvenanmaan pannukakkua.
  • Seminaarin aikana ei järjestetä yhteistä lounasta. Hotell Arkipelag, Restaurang Siffkoffska Gården ja Indigo Restaurang & Bar tarjoavat axgan -lounaan.
  • Luennot 1-5 on tallennettu etukäteen, mikä rajoittaa vuorovaikutusta.
  • Seminaari toteutetaan hybridinä eli paikan päällä ja etänä. Tapahtuma tallennetaan, joten voit seurata sitä suorana lähetyksenä tai myöhemmin. Suoraa lähetystä voi seurata linkin kautta.
  • Luennot pidetään ruotsiksi. Jokaisen luennon jälkeen esitetään tiivistelmä luennosta suomeksi. Luennot tulkataan simultaanisti ja myös suoraa lähetystä voi seurata suomeksi.

YHTEISTYÖ

Ny nordisk mat (Uusi pohjoismainen ruoka)  –ohjelma ja Det nya Nordiska köket järjestää samanaikaisesti Artesaaniruoka SM 2021 -kilpailun kanssa Ahvenanmaalla workshopin pohjoismaiden ruoka- ja ravintola-alan kutsutuille avaintoimijoille. Workshopin aiheena on uusi pohjoismainen keittiö -manifestin tuoreuttaminen kestävän ja terveellisen elintarvikejärjestelmän mukaisesti. Workshopin ohjelma on koordinoitu seminaarin kanssa niin, että ruoka-artesaanien ja workshop -osallistujien välille syntyy luonnollisia kohtaamisia. Myös seminaariohjelma ja kommunikaatio on sovitettu yhteen. Lisätietoja Ny nordisk mat (Uusi pohjoismainen ruoka)  –ohjelmasta löytyy täältä

Turvallisen seminaarin varmistamiseksi noudatamme tietysti viranomaisten suosituksia muun muassa osallistujien enimmäismäärästä.

Odotamme sinun vieraana pysyvän kotona pienimmänkin oireen yhteydessä tai poistuvan, jos oireita ilmenee, kun olet tiloissamme. Sama koskee koko henkilökuntaamme.

Terveyden -ja hyvinvoinninlaitos julkaisee verkkosivuillaan jatkuvasti päivitettyä tietoa koronaviruksesta verkkosivuillaan.

Tietoja siitä, milloin ja miten otat yhteyttä Ahvenanmaan terveydenhuoltoon, jos epäilet tartuntaa, voit lukea täältä ÅHS.