Kestävästi pellolta pöytään 8.10.2021
Alandica kultur & kongress, suuri auditorio
Avajaiset klo 9.00–10.00
Ohjelma
Klo 10.00 – 10.45
Kriisien vaikutus ihmisten ruokailutottumuksiin – Menneisyyden oppeja koronan jälkeiseen aikaan
Luennoitsija: Richard Tellström, ruokakulttuurin ja ateriahistorian asiantuntija. Richard Tellström on ateriatieteen dosentti ja Ruotsin maatalousyliopiston tulevaisuuden ruoka SLU Future Food -alustan asiantuntija ja tutkii ruotsalaista ruokakulttuuria ja ihmisten ruokailuun liittyviä arvoja. Hän on työskennellyt erilaisten TV -ohjelmien ja elokuvien parissa, ollut kesäpuhuja radiokanava P1:ssä ja kirjoittanut useita kirjoja ruotsalaisesta ruokakulttuurista.
Klo 11-11.45
Elintarvikeketju – 2020-luvun uusi kasvumoottori
Luennoitsija: Marie Gidlund, Sweden Food Arenan toiminnanjohtaja. Marie Gidlund on toiminnanjohtaja Sweden Food Arena -organisaatiossa. Se on kansallinen areena, jossa elintarvikealan toimijat tekevät yhteistyötä innovatiivisen, kestävän ja kilpailukykyisen elintarvikealan puolesta.
Klo 11.45 – 13.15
Lounastauko
Klo 13.15-14.00
Kestävä elintarvikeala, jolla on yhteys ympäristöön ja terveyteen
Luennoitsija: Sara Seing, projektipäällikkö, MatLust.
MatLust on EU -projekti, jonka tavoitteena on vahvistaa elintarvikealan kasvua ja kestävyyttä Tukholman alueella. MatLust tarjoaa ilmaisia kehitysohjelmia, toimintaa, verkostoja ja muita tukimuotoja pienille ja keskisuurille yrityksille. MatLustin kestävän kehityksen työ perustuu Diet for a Green Planet -konseptiin. Siinä otetaan huomioon kestävyys useilla alueilla ja se sisältää kriteerejä, jotka edistävät kestävämpää elintarviketuotantoa Itämeren alueella.
Klo 14.00 – 14.25
Kahvitauko
Klo 14.25 – 15.10
Kuinka elintarvikejärjestelmästä voi tulla kestävämpi vähentämällä ruokahävikkiä
Luennoitsija: Mattias Eriksson, SLU: n tutkija. Mattias Eriksson on tutkija SLU:ssa (energia- ja teknologianlaitos, joka tutkii mm. ruokahävikkiä). Mattias työskentelee pääasiassa ruokajätteen mittausten parissa ja analysoi eri jätteiden vähentämistoimien ympäristövaikutuksia. Hän näkee pandemian merkittävänä stressitestinä koko elintarvikejärjestelmälle.
Klo 15.25 – 16.10
Hiilivarastointi ja kestävä elintarviketuotanto maataloudessa – rakenna kestäviä yrityksiä
Luennoitsija: Anne Antman, Carbon Action Svenskfinland -projektipäällikkö. Anne Antman työskentelee projektipäällikkönä Carbon Action Svenskfinland -projektissa. Carbon Action on pilottihanke, jonka on koonnut Baltic Sea Action Group (BSAG). BSAG on itsenäinen voittoa tavoittelematon säätiö, joka sijaitsee Suomessa. BSAG etsii ratkaisuja ja kokoaa yhteen oikeat toimijat Itämeren hyvän ekologisen tasapainon palauttamiseksi. Hankkeen puitteissa Carbon Action kasvoi yhteistyöalustaksi, jossa oli useita hankkeita, rahoittajia, maanviljelijöitä, neuvonantajia, tutkijoita ja yrityksiä. Carbon Action -alusta edistää keinoja nopeuttaa hiilen varastointia peltomaalla ja varastoinnin todentamisen tieteellisesti.
Klo 16.20 -16.35
Ruokamatkailun kehittäminen kestäväksi alueeksi
Luennoitsija: Niko Micklin, Visit Ålandin viestintä- ja myyntipäällikkö ja MatÅland 2022 -projektipäällikkö
Visit Åland
Ahvenanmaan on oltava täysin kestävä vuoteen 2051 mennessä. Tämän tavoitteen asettivat Ahvenanmaan maakuntapäivät ja maakuntahallitus vuonna 2014. Samanaikaisesti asetettiin seitsemän strategista tavoitetta, jotka on saavutettava jo vuonna 2030. Niistä mainitaan esimerkiksi, että kaiken veden on oltava hyvälaatuista, huomattavasti suuremman osuuden energiasta pitää tulla uusiutuvista lähteistä. Lisäksi Ahvenanmaan kulutus -ja tuotantotapojen pitää olla tiedostavia ja kestäviä.
Monet matkailualan yritykset ovat jo saaneet Green Key -kestävyyssertifikaatin tai pohjoismaisen Joutsen -ympäristömerkin tunnustuksena työstään kestävyyden hyväksi. Viisi vierasvenesatamaa Ahvenanmaalla olivat ainoat vierasvenesatamat Suomessa, jotka saivat Gree Keytä vastaavan vierasvenesatamien oman Blue Flag -ympäristömerkin kaudelle 2020.
MatÅland 2022
MatÅland on maakunnan rahoittama viisivuotinen hanke (2017-2022), jonka tavoitteena on kehittää markkinointiviestintää ja kokonaisvaltaista käsitystä Ahvenanmaan ruokakultturista Manner-Suomessa yhdessä Ahvenanmaan elintarviketuottajien kanssa. Hankkeella pyritään lisäämään näkyvyyttä ja markkinoimaan Ahvenanmaan elintarvikkeita yhteistyössä suomalaisten kumppaneiden kanssa.
Klo 16.35 -16.50
Luennoitsija: Erika Gustafsson, projektipäällikkö Educating Professionals on Islands in GastroTourism (EPIG)
EPIG-projekti
EPIG on yhteistyöprojekti, jossa on mukana Ålands Yrkesgymnasium (lead partner), Kuressaare Training Center Kuressaarella Virossa ja Gutegymnasiet Gotlannissa, Ruotsissa. Kolme saarta – kaikki Itämerellä. Hanke on suunnattu opiskelijoille, opettajille sekä gastronomian ja matkailun parissa työskenteleville. Hanke rahoitetaan ERDF, Central Baltic -ohjelmasta ja omilla julkisilla avustuksilla. Visit Åland on osa hankkeen ohjausryhmää.
Yhteinen panostaminen ulkomaisten matkailijoiden ruokailukokemuksiin luo kasvua ja uusia työpaikkoja koko maassa. Ulkomaiset turistit haluavat maistaa perinteistä paikallista ruokaa ja juomaa, ja maatilakaupat ja vierailut tiloilla ovat suosittuja. Hanke nostaa alan tietämystä, esim. kestävyydestä, kotimaan matkailusta, yhteistyöstä ja miten voimme pidentää sesonkiaikaa.
Loppupuhe
Klo 16.50 – 17.00
Bettina Lindfors, Ny Nordisk Mat (Uusi pohjoismainen ruoka) -projektipäällikkö
Seminaari päätetään yhdistämällä kestävät ruokajärjestelmät ja artesaaniruoka laajempaan, pohjoismaiseen yhteiskuntakontekstiin. Lisäksi tutustutaan pohjoismaisen keittiömanifestin tuoreuttamiseen, jossa on tavoitteena kehittää strategisesti Pohjoismaat kestäväksi gastronomiseksi alueeksi sekä alueellisesti että kansainvälisesti.
Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin ohjelmassa