Nordiska drycker – Suomi

Pohjoismaiset juomat (alkoholittomat juomat) – Luokat & selostus

Mehu

Pastöroitu / keitetty marja- tai hedelmämehu.Voi sisältää sokeria/hunajaa sekä vettä. 

Myös maustetut marja- ja hedelmämehut kilpailevat tässä luokassa. Nautintavalmis tai laimennetaan annetun ohjeen mukaan.  

Hedelmätäysmehut (omena ja päärynä)

Pastöroitu omenasta tai päärynästä puristamalla valmistettu täysmehu.Voi olla suodatettu tai suodattamaton. Antioksidantteja tai kirkasteita ei saa käyttää.

Glögit

Pastöroitu/keitetty maustettu tuote. Nautintavalmis tai laimennetaan ohjeen mukaisesti vedellä. Tarjoillaan lämpimänä arvioinnin yhteydessä.

Muut juomat (alkoholittomat)

Pastöroitu/keitetty tuote, jossa luonnollinen marjan, hedelmän, kukkien tai yrttien maku. Myös mahlasta, kuusenkerkästä tai viinimarjalehdistä valmistetut tuotteet. Voi sisältää myös sokeria/ hunajaa sekä vettä. Myös maustetut mehut ja nektarit kilpailevat tässä luokassa. Nautintavalmis tai laimennetaan ohjeen mukaisesti kylmällä vedellä.

Kilpailusäännöt ja poikkeukset

Aromaattisia raaka-aineita ovat viinirypäleet, marjat, hedelmät, vilja, kasvien osat ja kasvinesteet, jotka ovat 100 % paikallisia tai kotimaisia. Poikkeuksia raaka-aineen paikallisuutta koskevasta vaatimuksesta ovat mausteet, joita on perinteisesti käytetty tietyn tyyppisessä juomassa ja jota ei esiinnyt paikallisesti, esimerkiksi kaneli glögissä. 

Keinotekoiset maku- ja värilisäaineet eivät ole sallittuja. 

Entsyymien käyttö täysmehun uuttamiseksi marja- tai hedelmämassasta on sallittua, mutta käytöstä on ilmoitettava. 

Juoman ominaisuudet ovat peräisin vain luonnonmukaisista raaka-aineista sekä maku- ja aromiaineista, jotka ovat syntyneet luonnollisesti käymisen ja varastoinnin aikana. Raaka-aineen tiivistäminen tai vähentäminen lämmön tai kylmän avulla on sallittua osana valmistusprosessia.

Ilmoittautuminen 

Ilmoita laimennussuhde, jos tuotetta on laimennettava (mehut, glögit yms). 

Ilmoita täysmehupitoisuus %:ina, tai ilmoita paljonko marja-, hedelmä-, ja yrttiraaka-ainetta on käytetty 1 000 g lopputuotetta. 

Ilmoita suosituslämpötila tuotteen arvioimiseksi.

Tuotteen jättäminen 

Nautintavalmiit tuotteet pienissä pulloissa edellyttävät useamman pullon jättämistä arviointiin. Varaa vähintään 0,66 litraa nautintavalmista tuotetta.

Arviointi 

Tuotteet laimennetaan ohjeen mukaisesti, mutta tuomaristo voi testata myös muita laimennussuhteita.