Maitotuotteet – Luokat & selostus
Kovajuustot ja maustetut kova juustot
Mukaan lukien kaiken tyyppiset kovat ja puolikovat juustot pinnasta riippumatta. Puristetut savustetut tai maustetut juustot.
Valkohomejuustot
Pehmeät juustot joissa valkohomepinta.
Viher- ja sinihomejuustot
Mukaan lukien kaiken tyyppiset viher- ja sinihomejuustot pinnasta riippumatta.
Muut juusto
Esimerkiksi mausteinen juusto ja savustettu juusto. Tämä sisältää myös mozzarellatyyppisiä juustoja ja salaattijuustoa, joka on tyhjiöpakattu tai suolavedessä. Tähän sisältyy myös hapanjuusto, mukaan lukien levitettävä juusto ja mausteinen juusto.
Ei hapatetut juustot (myös kotijuustot)
Ei kypsytetyt juustot (tuorejuustot, kotijuustot, myös paistetut juustot kuten leipäjuustot, munajuustot jne).
Grillijuustot (halloumi tyyppiset)
Paistettava juusto. Sisältää vain maitoa, hapatetta, suolaa, juoksutetta ja mahdollisesti mausteita.
Pehmeät kittijuustot
Suolaliuoksella ja linenskulttuurilla pestyt juustot, pehmeästä puolikovaan. Jos juustoon on käytetty homekulttuuria (punaista tai valkoista), maun ja ulkonäön tulee olla kittityyppinen. Myös oluella tai väkevällä alkoholilla pestyt juustot.
Hapanmaito tuotteet
Jogurtit, piimät, viilit jne.
Kilpailusäännöt ja poikkeukset
Maidon tulee olla homogenoimaton ja standardisoimaton rasvapitoisuuden osalta, tällöin maito voi tulla myös meijerin kautta, merkintä Hyvää Suomesta – Gott från Finland tai vastaava kansallinen, alkuperän takaava tarkistusmerkki.
Geenimuunneltu juoksute-entsyymi ei ole sallittu.
Vahaa saa käyttää ilman väriaineita.
Väriaine annatto (roucou tai Bixa orellana) kasviperäisenä on sallittu.
Savu tai savuaromi on luotava luonnollisen luonnollisen savun avulla yrityksessä osana valmistusprosessia tai paikallisen yhteistyökumppanin toimesta. Jos savustuksen suorittaa yhteistyökumppani, on se mainittava ilmoituksessa.
Ilmoittautuminen
Ilmoita onko maito/kerma käsittelemätöntä vai pastöroitua.
Ilmoita missä tuote on savustettu, jos sitä ei ole tehty omassa yrityksessä.
Kilpailutuotteen jättäminen
Ilmoita juuston kypsymisaika.
Jätä juustot arvioitavaksi kokonaisina tai riittävän isoina kappaleina.
Arviointi
Maitotuotteet arvioidaan lämpökäsiteltyinä tuotetyypin mukaan.