Bär-, frukt- och grönsaksförädling – Suomi

Marja-, hedelmä- ja vihannestuotteet – Luokat & selostus

Perinteiset hillot 

Marjoista/hedelmistä, sokerista/hunajasta keitetty tuote, jossa mahdollisesti myös vettä ja pektiiniä. Marmeladia juoksevampi koostumus.

Maustetut hillot (myös muut kuin marjapohjaiset)

Perinteisen hillon tapaiset tuotteet, mutta joihin mausteiden, yrttien, pähkinöiden tai vastaavien kaltaiset ainekset joko sisältyvät tai joissa ne ovat pääasiallinen aromaattinen raaka-aine.

Perinteiset marmeladit

Marjoista/hedelmistä, sokerista/hunajasta keitetty tuote, jossa mahdollisesti myös vettä ja pektiiniä.

Maustetut marmeladit (myös muut kuin marjapohjaiset)

Perinteisen marmeladin tapaiset tuotteet, mutta joihin mausteiden, yrttien, pähkinöiden tai vastaavien kaltaiset ainekset joko sisältyvät tai joissa ne ovat pääasiallinen aromaattinen raaka-aine.

Perinteiset hyytelöt

Marjoista/hedelmistä, sokerista/hunajasta keitetty tuote, jossa mahdollisesti myös vettä ja pektiiniä ominaisella koostumuksella.

Maustetut hyytelöt (myös kasvipohjaiset)

Perinteisen hyytelön tapaiset tuotteet, mutta joihin mausteiden, yrttien, pähkinöiden tai vastaavien kaltaiset ainekset joko sisältyvät tai joissa ne ovat pääasiallinen aromaattinen raaka-aine.

Hapatetut vihannekset

Fermentoitu tuote, jossa vihanneksia kokonaisina tai paloina – liemessä tai omassa mehussa, maustettu tai maustamaton. Hapatetut marjat/hedelmät kilpailevat myös tässä luokassa.

Chutney

Keitetty aromaattinen tai mausteinen tuote, jonka koostumus on marmeladi- tai hillomainen. Käy erinomaisesti lämpimien ruokien kanssa. Klassisia raaka-aineita ovat marja/hedelmät/vihannekset esim. sokerin, hunajan, suolan, etikan, viinietikan, mausteiden kera.

Maustekastikkeet

Maustetut ruokakastikkeet esim. sinappi-, ketsuppi-, chili- tai pestotyyppiset. Voi sisältää sokeria, suolaa, hunajaa, etikkaa/viinietikkaa ja mausteita.

Öljyt

Kylmäpuristettu öljy, luonnollinen tai maustettu paikallisilla mausteilla ja aromeilla.

Kilpailusäännöt ja poikkeukset 

Tuotteet, jotka eivät ole marja-/hedelmäpohjaisia kilpailevat maustettujen tuotteiden luokassa. Tuotteissa saa käyttää seuraavia lisäaineita: pektiini, agar ja etikkahappo. 

Huomaa, että pääraaka-aineiden, kuten siemenien, yrttien, hedelmien, vihannesten on oltava paikallisesti tuotettuja, ja alkuperältään tunnettuja. 

Maustetut hunajat eivät ole kastikkeita, eikä hunaja saa olla kastikkeissa pääraaka-aine. Sinappituotteissa sinapin on oltava kotimaista. 

Ilmoittautuminen 

Ilmoita jos tuotteeseen on käytetty itse valmistettua pektiiniä. 

Ilmoita mielellään käytetty marja-, hedelmä-. yrtti- tai vihanneslajike.

Ilmoita paljonko marja-, hedelmä- tai yrttiraaka-ainetta on käytetty 1 000 g lopputuotetta.