Leipomotuotteet – Luokat & selostus
Saaristolaisleipä
Tumma ja / tai mausteinen leipä, tyyppi mallasleipä, saaristoleipä, musta leipä tai mausteleipä.
Juureen tehdyt alku-/maalaisviljaleivät
Leipä leivottu vain alku- tai maalaisviljalajikkeesta, vedestä ja suolasta. Alkuviljoja ovat mm. emmer-, yksijyvävehnä, speltti ja halmeruis. Leipä leivotaan ilman teollista hiivaa, mausteita ja makeutus- aineita.
Vehnähapanleivät
Vehnähapanleipä joka on tehty taikinajuureen. Leivonta fermentoinnilla tai villihiivalla (ei käytetty leivontahiivaa).
Ruishapanleivät
Ruishapanleipä joka on tehty taikinajuureen. Leivonta fermentoinnilla tai villihiivalla (ei käytetty leivontahiivaa).
Kovat leivät (esim. näkkileivät)
Näkkileipätyyppiset leipo motuotteet. Pääraaka-aine ja luonteen antava raaka-aineen oltava kotimainen.
Vaaleat perinne leivät
Kuten hiivaleivät, hemvete (perinteistä leipää Ahvenanmaalla)
Kilpailusäännöt ja poikkeukset
Raaka-aineiden on oltava paikallisia tai kotimaisia ja niiden alkuperän on oltava tunnettu. Jauhot, joissa on merkintä Hyvää Suomesta – Gott från Finland tai vastaava kansallinen, alkuperän takaava tarkistusmerkki hyväksytään edellyttäen, että myös seuraavat ehdot täyttyvät.
Lisäaineista ei sallita poikkeuksia.
Jauhoissa ei sallita alfa-amylaasia eikä askorbiinihappoa.
Kemialliset käymisaineet eivät ole sallittuja.
Margariini ei ole sallittu.
Ilmoittautuminen
Kuvaile viljaraaka-ainettasi, mahdollista lajiketta, jauhatustapa, myllyä jne.
Näytteen jättäminen
Ilmoita leivontapäivä.