Jurygrupper 2025

Jurygrupper 2025

Bär- och fruktprodukter

Jurygruppens ordförande:
Margot Wikström, mathantverkare, utbildare och närmatsambassadör

Margot har arbetat med mathantverk i över 15 år. Hon är utbildad genom Eldrimner och Svenska Syltningssällskapet och har specialiserat sig på frukt- och bärprodukter. Margot har tävlingserfarenhet från Finland, Sverige, Island och Australien och lång erfarenhet av juryarbete både i Finland och Sverige. Hon är känd som en inspirerande utbildare inom mathantverk och som närmatsambassadör.

Övriga jurymedlemmar:

Maria Tigerstedt, Ella Koivuniemi, Leena Hyrylä, Teemu Sirainen ja Solveig Friberg


Mejeri-, fisk-, kött- och grönsaksprodukter

Jurygruppens ordförande:
Leena Pölkki, Styrelsemedlem i Suomen Keittiömestarit ry och medlem i Suomen Artesaaniruoka ry

Leena har över 20 års mångsidig erfarenhet från livsmedelsbranschen, både inom mathantverk och som restaurangkock och köksmästare. Hon har arbetat som lärare och utbildare samt deltagit i flera olika matrelaterade projekt. För närvarande verkar Leena som äldre sakkunnig inom livsmedelsexport- och cirkulär ekonomiprojekt vid Jyväskylä yrkeshögskolas enhet för företagsekonomi.

Övriga jurymedlemmar:

Ari-Pekka Juuso, Marianne Fred, Lasse Alisaari, Ulla Liukkonen ja Henna Kyyrä


Bageriprodukter

Jurygruppens ordförande:
Maija Pääkkönen, Bageri Å:s företagare och bagarmästare

Maija är en pionjär inom surdegsbakning och grundare av Bageri Å. Hon är utbildad bagarmästare och tror starkt på att gott bröd föds ur enkla råvaror och noggrant hantverk. Hennes bageri är känt för sina högklassiga produkter och sin egen stenkvarn, där en del av mjölet mals på plats. Maija värdesätter samarbetet med odlare och ser mathantverk som en viktig del av den lokala matkulturen.

Övriga jurymedlemmar:

Kirsi Tanska, Miia Mäkirinta, Anu Vasko ja Henna Kukkonen


Drycker

Jurygruppens ordförande:
Tanja Raunio, mat- och dryckeskulturambassadör, berättare Neiti Raunio Oy

Tanja jobbar som berättare och innehållsproducent i sitt eget företag Neiti Raunio Oy. Hon är också en
frilansjournalist och mat- och dryckeskulturambassadör, utsedd av Visit Turku (Åbo Stad). Tanja har en
lång erfarenhet inom restaurangbranschen.

Övriga jurymedlemmar:

Linda Stenman-Langhoff, Matias Kumlin, Mats Grönblom ja Päivi Lehtonen


Innovativt mathantverk, mellanmål & snacks samt glutenfri

Jurygruppens ordförande:
Anu Hopia,
forskningschef, Centrum för kost- och livsmedelsforskning, Åbo universitet

Anu Hopia arbetar som forskningschef vid Åbo universitets centrum för kost- och livsmedelsforskning. Hon har erfarenhet från flera vetenskapliga forskningsprojekt och publikationer som behandlar bland annat matens kemi och smak samt livsmedelsutveckling. Anu bidrar till juryn med starkt vetenskapligt kunnande och erfarenhet av smaksensorik.

Övriga jurymedlemmar:

Bettina Lindfors, Sissi Kaskela, Mari Nordal, Birgitta Partanen ja Topi Kumpulainen


Ruokamatkailutuotteet

Jurygruppens ordförande:
Mia Blanc, projektledare och yrkeslärare, Haaga-Helia yrkeshögskola

Mia arbetar vid Haaga-Helia i Urban&Local-projektet som projektspecialist. Hon är expert på matturism och affärsutveckling och är känd för sin passion för äkta mat och kulinariska upplevelser. Hennes motto är: Äkta mat är välmående – och den bästa lyxen.

Övriga jurymedlemmar:

James Simpson, Veronika Eriksson, Taina Harmoinen, Kim Palhus ja Cathina Wretdal-Lindström


Mathantverksförpackning

Jurygruppens ordförande:
Riikka Salokannel, förpackningsutvecklingschef, formgivare och grafisk designer

Riikka arbetar som utvecklingschef för förpackningar och hon har ägnat hela sin arbetskarriär åt
branding och ansvarsfull design av förpackningar, som även ger en uppfattning om produktens värde.
En artesanmatförpackning ska återspegla produktens smak, värden och kvalitet. 

Övriga jurymedlemmar:

Tiia-Mari Eilola, Tiina Aalto, Tuomo Tammenpää ja Minna Asunmaa