Mejeriprodukter – suomi

Maitotuotteet – Luokat & selostus

Kovajuustot ja maustetut kova juustot

Mukaan lukien kaiken tyyppiset kovat ja puolikovat  juustot pinnasta riippumatta. Puristetut savustetut tai maustetut juustot.

Valkohomejuustot

Pehmeät juustot joissa valkohomepinta.

Viher- ja sinihomejuustot

Mukaan lukien kaiken tyyppiset viher- ja sinihomejuustot pinnasta riippumatta.

Muut juusto

Esimerkiksi mausteinen juusto ja savustettu juusto. Tämä sisältää myös mozzarellatyyppisiä juustoja ja salaattijuustoa, joka on tyhjiöpakattu tai suolavedessä. Tähän sisältyy myös hapanjuusto, mukaan lukien levitettävä juusto ja mausteinen juusto.

Ei hapatetut juustot (myös kotijuustot)

Ei kypsytetyt juustot (tuorejuustot, kotijuustot, myös paistetut juustot kuten leipäjuustot, munajuustot jne).

Grillijuustot (halloumi tyyppiset)

Paistettava juusto. Sisältää vain maitoa, hapatetta, suolaa, juoksutetta ja mahdollisesti mausteita.

Pehmeät kittijuustot

Suolaliuoksella ja linenskulttuurilla pestyt juustot, pehmeästä puolikovaan. Jos juustoon on käytetty homekulttuuria (punaista tai valkoista), maun ja ulkonäön tulee olla kittityyppinen. Myös oluella tai väkevällä alkoholilla pestyt juustot.

Hapanmaito tuotteet 

Jogurtit, piimät, viilit jne. 

Kilpailusäännöt ja poikkeukset

Maidon tulee olla homogenoimaton ja standardisoimaton rasvapitoisuuden osalta, tällöin maito voi tulla myös meijerin kautta, merkintä Hyvää Suomesta – Gott från Finland tai vastaava kansallinen, alkuperän takaava tarkistusmerkki. 

Geenimuunneltu juoksute-entsyymi ei ole sallittu. 

Vahaa saa käyttää ilman väriaineita. 

Väriaine annatto (roucou tai Bixa orellana) kasviperäisenä on sallittu. 

Savu tai savuaromi on luotava luonnollisen luonnollisen savun avulla yrityksessä osana valmistusprosessia tai paikallisen yhteistyökumppanin toimesta. Jos savustuksen suorittaa yhteistyökumppani, on se mainittava ilmoituksessa. 

Ilmoittautuminen 

Ilmoita onko maito/kerma käsittelemätöntä vai pastöroitua. 

Ilmoita missä tuote on savustettu, jos sitä ei ole tehty omassa yrityksessä.

Kilpailutuotteen jättäminen 

Ilmoita juuston kypsymisaika. 

Jätä juustot arvioitavaksi kokonaisina tai riittävän isoina kappaleina.

Arviointi 

Maitotuotteet arvioidaan lämpökäsiteltyinä tuotetyypin mukaan.

7. – 9.10.2021
Ahvenanmaa, Maarianhamina

Yhteyshenkilöt

Åsa Kronhed-Sogn
Puh.+358 (0)457 345 4108 
asa.kronhed-sogn@ha.ax

Kysymyksiä rekisteröinnistä:

Eija Lamsijärvi
Puh. +358 (0)400 566 739
fm@mathantverkarna.fi
sm@ruoka-artesaanit.fi